tropical coast of endless ocean
Photo by Tim Gouw on Pexels.com

Zo ontzorg je jezelf en je nabestaanden

We denken er liever niet te lang noch te vaak over na. Toch is het belangrijk dat we voorbereidingen treffen op het overlijden. Op die manier zorg je ervoor dat je nabestaanden en jijzelf hier niet te lang bij stil hoeven te staan. Zo weet je zeker dat er van alles vastligt en geregeld is voor wanneer je onverwachts komt te overlijden. Hieronder zetten we een paar belangrijke punten voor je op een rij die je vooraf kunt vastleggen en regelen om jezelf en je nabestaanden zoveel mogelijk te ontzorgen. 

Testament

Een testament kun je bij een notaris vast laten leggen. Je kunt hierin allerlei financiële en materiële punten vastleggen. Zo kun je in een testament erfenissen en de verdeling hiervan, wensen voor na je overlijden en nog veel meer onderwerpen opnemen. Door dit vast te leggen, kunnen er na je overlijden geen onzekerheden of discussies ontstaan over deze onderwerpen. Hierdoor weet je dat alles zo zal verlopen als dat je hebt vastgelegd. Zorg er wel voor dat je alles laat vastleggen bij een notaris. Een testament dat je zelf hebt samengesteld is namelijk niet rechtsgeldig in Nederland. 

Uitvaartwensen 

Naast het vastleggen van materiële en financiële zaken in een testament kun je ook je uitvaartwensen vast laten leggen. Deze wensen kun je vastleggen in een uitvaartcodicil, dit is een document dat los staat van een testament. Je kunt deze ook zelf vastleggen op papier. Let er dan wel op dat je naam, handtekening en de datum hierop genoteerd staan. Je kunt al je wensen hierin vastleggen; van de bloemen en overlijdenskaarten tot de kist, locatie en soort uitvaart. Op die manier weet je zeker dat je uitvaart verloopt zoals jij het wilt zonder dat je nabestaanden hierover hoeven te twijfelen. Deze vragen kunnen ze namelijk niet stellen als je er niet meer bent om deze te beantwoorden. 

Verzekeren

Wanneer je een nabestaandenverzekering, ook wel overlijdensrisicoverzekering of ORV genoemd, afsluit, bespaar je je nabestaanden een hoop financiële zorgen. Zo krijgen de door jou benoemde begunstigden een bedrag uitgekeerd na je overlijden wanneer je een ORV hebt afgesloten. Je kunt dankzij een ORV bijvoorbeeld de hypotheek aflossen en je kinderen of kleinkinderen laten studeren, wanneer je inkomen plots wegvalt. Dat is wel zo fijn voor je naaste familie. Zo kunnen ze in de woning blijven wonen en het leven weer oppakken zonder gelijk alles financieel aan te moeten passen. 

Ook interessant