10 Beste Zweedse Detectives

Last Updated on: 19th april 2021, 09:01 am

Spanning en sensatie. Iedereen is er toch wel een beetje naar opzoek. Daarom kijk je misschien graag zo nu en dan naar een goeie detective. Maar de allerbeste detective series komen natuurlijk vanuit Zweden. Daarom hebben wij een mooie top 10 lijst gemaakt met de allerbeste detectives van Zweden. Want zit jij niet allang met smacht te wachten op een nieuwe goede serie?

Waarom zijn Zweedse detectives zo goed? Wij beantwoorden graag eerst deze brandende vraag. De reden is eigenlijk gemakkelijk te bedenken. In Scandinavië houden ze van meeslepende drama series. Ze zijn niet gebrand op veel ontploffingen of op veel schieten etc. Ze zijn opzoek naar intriges en naar verdieping. Daarom komen al de goede detectives ook uit Scandinavië. Ze zullen veel dieper denken dan wij in landen als Nederland of Duitsland. In Amerika houden ze van actie en gaan deze series te traag. Grote verschillen dus in cultuur en land maken dat de series zo enorm goed zijn. Je moet er dan ook een beetje van houden.

#10 Alex

We trappen af met de nummer laatst van deze lijst. Gaat hier om de serie Alex. In deze serie pakt de meedogenloze agent Alex Leko gangster op een geniepige manier aan. Het is een echte Thriller met een verassend slotstuk. Wat het ook nog eens spannend maakt is dat hij het leven van zijn eigen gezin door deze praktijken in gevaar brengt.

#9 Conspiracy Of Silence

Je mag niet te veel zeggen over de overheid, dit bewijst de Wapenhandel-specialist Robert Kastell. Hij wil bewijzen dat er in Zweden grote corruptie heerst. Maar kan hij onder de radar blijven of heeft de regering hem door. Deze serie is enorm intrigerend en spannend voor iedere kijker. Je blijft aan de buis gekluisterd.

#8 The Sandhamn Murders

Een serie die startte in 2010 heeft inmiddels 27 verschillende afleveringen. Het is een heus detective drama. Het is een echt Zweeds crimineel verhaal met prachtige omgeving. Zo zie je de meest mooie plaatjes van het land voorbijkomen in deze serie. Maar laat je niet afleiden door al deze pracht, want er wordt behoorlijk wat gemoord in deze serie.

#7 Stockholm Requiem

De criminoloog Frederika Bergman gaat na en tragisch auto-ongeval aan de slag bij de speciale eenheid in Stockholm. Bij deze zelfde eenheid werkt de legende Alex Recht. Hij weet altijd alle touwtjes aan elkaar te knopen. Deze serie laat een hechte groep zien die elkaar accepteren, maar soms ook voor enorme discussies komen te staan. Maar zoals altijd weer spanning alom.

#6 Caliphate

Een nieuwe en verassende serie vanuit Zweden is de serie Caliphate. Deze serie is speelt rondom een dreigende aanslag van IS in Zweden. Om levens te redden staan ze in deze detectives voor verschillende dilemma’s. Weten ze de terroristen te stoppen?

#5 Grenselande

Deze serie staat ook wel bekend onder de naam: Bordeliner. Deze bijnaam kreeg de serie niet zomaar, want eigenlijk gaat het niet om de letterlijke grens tussen Zweden en Noorwegen, maar de steeds meer vervaagde grens tussen goed en fout. Wat is goed en wat is fout? Wanneer iemand uit het dorp dood wordt gevonden, is het al snel duidelijk dat het hier niet gaat om een zelfmoordactie. Het gaat hier om een serieuze moordzaak. Er zijn genoeg redenen om deze serie te gaan kijken.

#4 Quiksand

De serie begint met een meisje dat dood onder het bloed naast een geweer in een klaslokaal wordt gevonden. Hiervoor zijn meerder mensen vermoord. Ze proberen met deze serie in een thema van deze tijd te blijven waarop voornamelijk in America er veel van zulke moorden plaatsvinden. Maar is het meisje de schuldige? Is het allemaal wel zo makkelijk. Doordat de serie verder schakelt een jaar na deze moord zien we wat er speelt en hoe het eigenlijk is verlopen.

#3 Modus

We komen steeds dichter bij de nummer één in deze lijst. Wie is er slecht en wie niet. Je komt er pas achter als je de serie Modus met eigen ogen gaat zien. Je ziet hoe een aantal moorden op een bizarre wijze met elkaar te maken hebben. De kwaliteit van deze serie is duidelijk Scandinavisch wat betekend dat het van hoge en goede kwaliteit is.

#2 The Missing

Misschien wel één van de beste series op dit moment is deze serie: The Missing. Politiecommissaris Maya Silver keert terug naar haar oude dorpje. Dit is een dorpje in de bijbelgordel en ineens gebeuren er vreemde dingen in dit dorpje. Normaal gebeurt er niks maar nu wordt er langs de kant van de weg een dode vrouw gevonden. Het is tijd voor Maya om op onderzoek uit te gaan.

#1 The Bridge

Op nummer één op deze lijst staat de hitserie: The Bridge. Dit is een zeer goede serie die zich afspeelt om Deense en Zweedse grond. De hoofdrolspelers verschillen enorm van elkaar als personen. Maar de autistische en schuwe Saga Norén is geweldig goed in haar werk. Ze lost alle moorden in een handomdraai op. Verder speelt de serie zag af precies op de brug tussen Zweden en Denemarken. Vandaar natuurlijk de bijpassende naam.

Wanneer jij niet houdt van slome televisie dan zijn deze series vaak niet iets voor jou. Vaak gaat de tijd een stuk slomer dan in series uit Nederland of Amerika. Overwegend willen wij meer actie zien. Maar ben jij opzoek naar verdieping en een intrigerend verhaal dan kan je het beste kijken naar een Zweedse serie.

Ook interessant