10 Beste Nederlandse Darters

Darten is in Nederland een hele populaire sport. Zodra er dart wedstrijden uitgezonden worden, zit menig Nederlander aan de buis gekluisterd om zijn favoriete darter te zien spelen. Maar onze Nederlandse darters zijn ook in de rest van de wereld geliefd. Wij zetten op een rij wie de 10 beste Nederlandse darters zijn.

Nummer 10: Vincent van Voort

Vincent van der Voort is in 1975 in Purmerend geboren. In 1991 won hij de WDF Europe Youth cup en in 2004 de German Gold cup en de WDF Europe Cup Pairs. Door zijn snelle speelstijl kreeg hij al snel een persoonlijke bijnaam ‘The fastest Player in the world’. Inmiddels heeft hij echter een andere bijnaam gekregen: ‘The Dutch Destroyer’.  Hoewel hij nooit echt grote toernooien heeft gewonnen, heeft hij wel aan heel veel tournooien meegedaan. Zo heeft hij gespeeld in de BDO en bij de PDC. Zijn beste prestatie bij de PDC was de tweede plaats op de UK Open in 2007. Op de PDC Order of Merit staat hij op de 33e plaats. Tegenwoordig is hij ook regelmatig te zien als analist bij RTL 7 Darts. Het nummer waar hij altijd mee opkomt, is Give it Up van KC & The Sunshine Band. Het publiek heeft de tekst van dit lied omgevormd tot een lofzang voor deze darter.

Nummer 9: Wesley Harms

Wesley Harms is in 1984 in Alkmaar geboren. Zijn grootste prestaties zijn: het halen van de halve finale op de World Championship van de BDO in 2012 en 2013, het halen van de halve finale op de World Masters van de BDO in 2012, het halen van de halve finale van de Finder Darts Masters in 2013 en het halen van de halve finale van de BDO World Trophy in 2017. In de PDC op het hoogste niveau wist Harms maar liefst de 16e plek te veroveren. Daarnaast won hij in 2013 ook de WDF World Cup Singles. Deze vele verdiensten hebben hem een mooie bijnaam opgeleverd, namelijk ‘Sparky’. Deze bijnaam heeft hij ook gekregen omdat hij naast darter elektricien is. Het nummer waar hij altijd mee opkomt is ‘It’s My Live’ van Bon Jovi.

Nummer 8: Danny Noppert

Danny ‘Noppie’ Noppert is geboren op 31 december 1990 in Joure, Nederland. Vanaf 2009 is hij in het Dart landschap te vinden en hij speelde in 2013 zijn allereerste internationale toernooi: Winmau World Masters. Noppert zette zichzelf meteen op de kaart in dit televisietoernooi door de kwartfinale te bereiken. In 2016 won hij de finale van de Dutch Open en in dezelfde maand won hij ook nog zijn eerste internationale toernooi de Scottish Open. In 2017 maakte Danny Noppert zijn debuut op Lakeside, het WK van de BDO, hier bereikte hij de finale, maar deze wist hij helaas niet te winnen van Glenn Durrant. Door zijn finaleplaats in het WK van 2017 heeft Noppert zich automatisch geplaatst voor het WK in 2018, hierin werd hij uitgeschakeld in de derde ronde door Mark McGeeney. In 2018 liet Noppert weten dat hij de BDO ging vervangen voor de PDC. In zijn eerste jaren behaalde hij hier mooie resultaten. Zijn opkomstnummer is ‘High Hopes’ van Panic! At the Disco.

Nummer 7: Jermaine Wattimena

Jermaine Wattimena is geboren in 1988 in Westervoort. Zijn bijnaam in de dart wereld is ‘The machine gun’. Hij heeft een indrukwekkende ranking op de wereldranglijst en staat daar op de 23ste plek. De laatste jaren is hij altijd actief op de verschillende hoofdtoernooien, maar echte successen haalde hij helaas niet. Hij haalde in het PDC-toernooi de kwartfinale. Wel won hij in 2008 de Open Malta en in 2014 de German Gold cup. Het nummer waarmee hij opkomt is ‘wake me up’ van Avicii.

Nummer 6: Jelle Klaasen

Jelle Klaasen is een Nederlandse darter die op 17 oktober 1984 geboren is in Alphen. Zijn bijnaam is The Cobra en Jelle gooit met Monster Darts ‘Jelle Klaasen’ 22g. elle begon zijn dartscarrière in 2003 bij de BDO in 2007 maakte hij de stap naar de PDC. Tijdens zijn carrière bij de BDO werd hij de jongste wereldkampioen darts ooit (21 jaar en 90 dagen) tijdens de Embassy. Hij won verschillende prijzen voor: The Masters, laatste 16 in 2016 en 2017, World Darts Championship: halve finale in 2016, Premier League: 7e in 2009 en US open: halve finale in 2010. Zijn opkomst-nummer is een nummer dat bijna iedereen wel kent: Sex on Fire van Kings of Leon.

Nummer 5: Co Stompé

Co Stompé is geboren in 1962 in Amsterdam. Voordat hij begon met zijn dartcarrière was hij een trambestuurder van tramlijn 14 in Amsterdam. Zijn bijnaam is ‘The Matchstick’. Dit heeft hij gekregen omdat hij lang en slank is en een kaal hoofd heeft. Hierdoor vonden mensen hem op een lucifer lijken.  In 2000 bereikte hij de halve finales van de Embassy (tegenwoordig Lakeside). Hij won in 1998 de WDF Europe Cup. Inmiddels is hij een van de vaste analisten in het Nederlandse televisieprogramma RTL7 Darts. Zijn opkomstnummer is ‘Sandstorm’ van Darude.

Nummer 4: Roland Scholten

Roland Scholten is geboren in 1965 in Den Haag. Zijn bijnaam is ‘The Tripod’. Inmiddels is Roland Scholten niet meer actief als profdarter, wel is hij een van de vaste analisten bij RTL7darts. Roland Scholten was actief sinds de jaren ’80. Eerst bij de BDO, zoals bijna alle darters en later bij de PDC. Zijn beste prestaties zijn: het winnen van de UK Open (een Major) in 2004, tweede op de World Grand Prix (ook een Major) in 2001 en tweede op de Premier League (een Major) in 2006. Daarnaast wist hij 1993 de WDF World Cup Singles te winnen, in 1996 won hij de Swedish Open en British Open en in 1997 won hij de PDC World Pairs Championship samen met Raymond van Barneveld. Zijn opkomstnummer is Chelsea Dagger van The Fratellis.

Nummer 3: Jeffrey de Zwaan

De jonge darter Jeffrey de Zwaan is geboren in 1996 in Rijswijk. Hij heeft de bijnaam ‘The black Cobra’ gekregen. In 2012 zette hij zichzelf op de kaart door de jeugdtitel te winnen bij de Winmau World Masters. Binnen de PDC heeft hij tot dusver nog geen grote resultaten weten te boeken. In 2016 gooide hij wel een 9-darter en in 2018 wist hij de halve finale van de World Matchplay te bereiken. Desondanks staat hij op de PDC Order of Merit op plaats 21. Na Michael van Gerwen is hij de hoogst genoteerde Nederlander. Zijn opkomstnummer is ‘Could you be loved’ van Bob Marley.

Nummer 2: Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld, met bijnaam Barney, werd in 1967 in Den Haag geboren. Voordat hij begon met darter was hij postbode bij de PTT. Van 1995 tot en met 2004 wist hij zo veel prijzen te winnen binnen de BDO dat het te veel is om in deze lijst op te noemen. In 2006 maakte hij de overstap naar het hoogste niveau, de PDC. In 2007 werd hij PDC-wereldkampioen door Phil Taylor in de finale te verslaan. In zijn hele carrière heeft Raymond van Barneveld tien 9-darters weten te gooien, waarvan er vijf op tv te zien waren. Hij komt op met het toepasselijke nummer ‘Eye of the Tiger’ van Survivor.

Nummer 1: Michael van Gerwen

De nummer 1 van ons land is zonder twijfel Michael van Gerwen. Michael van Gerwen werd in 1989 in Boxtel geboren. Na Phil Taylor is Michael van Gerwen de beste darter ooit en hij staat daarom ook niet voor niets op plaats nummer 1 van de wereldranglijst. Hij heeft dan ook meerdere bijnamen, zoals Mighty Mike, De Groene Sloopkogel en Michael Jordan of Darts.

Met zijn dart carrière heeft hij maar liefst meer dan 8 miljoen Britse Pond aan prijzengeld gewonnen. Op het hoogste niveau, de PDC, wist hij bijvoorbeeld De World Championship 3 keer te winnen, de World Matchplay 2 keer te winnen, de World Grandprix 5 keer te winnen, The Masters 5 keer te winnen, de Grand Slam 3 keer te winnen, de Premier League 5 keer te winnen en nog veel meer. Zijn opkomstnummer is ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes.

 

Ook interessant