Jongste Moeder in de Wereld

Als mensen zeggen dat ze jong moeder willen worden, hebben ze het vaak over een leeftijd van begin twintig, misschien zelfs eind tienerjaren. In ieder geval jonger dan de gemiddelde bevallingsleeftijd in Nederland, 29,4 jaar. Maar er zijn moeders geweest in de wereld die nog veel jonger waren dan dat. In dit artikel ga je lezen over Lina Medina, ’s werelds jongste moeder ooit.

De eerste bevalling van het meisje was op een leeftijd van 5 jaar, 7 maanden en 21 dagen. Lina komt uit Peru, en is geboren op 27 september 1933. Omdat haar buik maar bleef groeien en haar ouders bang waren voor een eventuele tumor, brachten ze haar naar het ziekenhuis. Op dat moment kwamen ze er in het ziekenhuis achter dat Linda al 7 maanden zwanger was.

Hoe kon dit?

Normaal gesproken is een meisje van vijf nog lang niet vruchtbaar. Lina was dit echter wel, door een afwijkend hormoonsysteem. Het is niet duidelijk hoe Linda zwanger is geworden, maar dat kan bijna niet anders dan door een misdrijf zijn gekomen.

Als je dacht dat het verhaal van Lina al bizar was, het kan nog een tandje gekker: de jongste oma ooit was namelijk pas 17 jaar. Mum-Zi, een meisje uit Nigeria, kreeg op haar achtste haar eerste kind en werd op haar 17e oma. Dat betekent dat haar kind is bevallen op een leeftijd van 9 jaar. Bizar, toch?

Ook interessant