9x voeding dat onterecht als gezond wordt gezien

Gezond eten, we worden er de laatste tijd veel meer mee geconfronteerd. Zo heb je programma’s op tv als de keuringsdienst van waarde en broodje gezond die ‘’gezonde’’ voeding tegen het licht houden. Want zijn al deze producten wel zo gezond als dat jij denkt. Worden wij als consumenten niet voorgelogen als het gaat om gezonde voeding. In deze blog laten wij je 9 producten zien waarvan jij altijd hebt gedacht dat ze gezond zijn. Maar eigenlijk zijn ze ongezonder dan jij denkt.

Wil jij meer weten over echt gezonde voeding of wil je feitelijke onderbouwingen over voeding? Bij een diëtistenpraktijk kunnen ze je alle in’s en outs vertellen.    

1.    Vitamine water

Eigenlijk is bij dit product de naam al verkeerd. Zo wordt er gezegd dat er veel vitamines in dit water zitten. Dat klinkt als heel positief, maar door smaaktoevoegingen is dit water enorm zoet gemaakt. Er zitten soms per flesje wel een paar scheppen suiker in om het gezond te maken.

2.    Plantaardige melk

Steeds meer mensen worden vegan. Je hoeft hierdoor geen deel uit te maken van de verknipte voedselindustrie. Melk afkomstig van soja, amandelen of haver dienen dan als alternatief. Maar deze worden flink gezoet waardoor je gewoon een pak suiker naar binnen werkt.

3.    Vruchtenyoghurt

Waar een gewone yoghurt om zijn eiwitten best gezond voor je is kan je de varianten met toegevoegde vruchten beter vermijden. Zo zitten deze boordevol suikers en blijven de echte vitamine uit het fruit niet bewaard.

4.    Gedroogd fruit

Noten zijn enorm goed voor ons, maar vaak zie je in dezelfde schappen ook gedroogd fruit liggen. Deze lijken misschien gezond, maar vaak worden ze onnodig gezoet. Je fruit kan je beter zelf drogen in plaats van te kopen in de supermarkt.

5.    Smoothies

We hebben het niet over alle smoothies, maar bij ver uit de meesten wordt extra suiker toegevoegd. Hierdoor krijgt het zijn zoete smaak. Dus dit is zeker geen gezond product dat jij iedere ochtend tot je wil nemen. Behalve als jij het zelf maakt.

6.    Suikervrije frisdranken

Wij denken dat wanneer er staat suikervrij dat het een goed product is. Maar als er geen suiker wordt gebruikt worden er andere middelen gebruikt om het zoet te maken. Vaak lijken deze stoffen enorm veel op suikers. De meest gebruikelijke variant is Aspartaam.

7.    Bruinbrood

Er wordt beweerd dat bruinbrood beter is dan witbrood. Maar dit is in veel gevallen helemaal niet waar. Er wordt vaak nog steeds veel suiker toegevoegd. Als je goed brood wil kies je voor volkorenbrood.

8.    Vleesvervangers

In de productie van Vega producten willen ze het zo veel mogelijk laten lijken op echt vlees. Hierdoor wordt er van alles toegevoegd om het mals te maken of om het zo echt mogelijk te laten lijken. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van allerlei toegevoegde suikers. Je kan beter kiezen voor tofu, eieren of peulvruchten in dit geval.

9.    Kant en klare soep

Het ziet er allemaal zo makkelijk uit, en zak met soep. Op de verpakking staan allemaal groentes. Vaak zitten deze er ook in verwerkt, maar doordat het voor een langere tijd houdbaar moet zijn is het allemaal een stuk minder gezond. Zo blijven de voedingswaarden niet behouden. Beter kies je daarom voor een verspakket in plaats van een kant en klare soep.

 

 

Ook interessant