Welke Dieren Leven in de Jungle

Welke Dieren Leven in de Jungle

Heb je je ooit afgevraagd hoe divers de fauna in de regenwouden is? Geloof het of niet, meer dan de helft van de soorten in de wereld leeft in deze levendige habitats. In deze blogpost duiken we in het ingewikkelde ecosysteem van regenwouden. We belichten enkele ongelooflijke wezens die de jungle bevolken. Blijf lezen en begin aan een avontuurlijke tocht door tropische luifels vol leven en ontdek welke dieren leven in de jungle.

Wat is een regenwoud?

Welke dieren leven in de jungle? Regenwouden zitten vol met vele soorten dieren. Deze plaatsen hebben veel planten en bomen om te eten, zich in te verstoppen of van te leven. Sommige dieren in het regenwoud zijn de jaguar, de roze rivierdolfijn of de pijlgifkikker.

Er zijn er meer dan we kunnen tellen. Deze geweldige mix maakt elk regenwoud bijzonder of ‘divers’. Het leuke is dat sommige regenwouden, zoals Borneo en Nieuw-Guinea, zelfs meer planten en dieren hebben dan andere. In elk regenwoud bruist het hele jaar door van leven.

Dieren vervelen zich hier nooit, omdat veranderingen in deze ecosystemen langzaam in de loop van de tijd plaatsvinden.

Een lijst van de meest bekende dieren die in het regenwoud leven

We hebben een lijstje samengesteld van dieren die in het regenwoud leven, onderverdeeld in verschillende categorieën. Deze lijst is natuurlijk niet volledig. De biodiversiteit is zeer uitgebreid in het regenwoud. Er wordt ook geschat dat er nog talloze diersoorten nog niet ontdekt zijn.

Zoogdieren

 • Primaten: Orang-oetans, chimpansees, gorilla’s, kapucijnapen, howler-apen.
 • Knaagdieren: Capibara’s, agouti’s, doornstaartvissen.
 • Luiaards: Drievingerige luiaard, tweevingerige luiaard.
 • Koeienachtigen: Tapirs, pekari’s.
 • Overige zoogdieren: Boomkangoeroes, bosolifanten, reuzenotters, jaguars, luipaarden, puma’s.

Roofdieren

 • Katachtigen: Jaguars, luipaarden, ocelotten, margay’s.
 • Hondenachtigen: Boshonden, vossen.
 • Marterachtigen: Reuzenotters, tayra’s.
 • Slangen: Groene anaconda, netpython, boomslangen.
 • Roofvogels: Harpijarend, haviken, valken.

Vogels

 • Papegaaien: Ara’s, amazonepapegaaien, grijze roodstaartpapegaaien.
 • Kolibries: Verschillende soorten kolibries.
 • Toekans: Verschillende soorten toekans.
 • Roofvogels: Harpijarend, buizerds, wouwen.
 • Overige vogels: Hoatzin, quetzals, paradijsvogels.

Reptielen

 • Slangen: Groene anaconda, netpython, boomslangen, gifslangen zoals de bushmaster.
 • Hagedissen: Basilisken, gekko’s, leguanen.
 • Krokodilachtigen: Kaaimans, krokodillen.

Amfibieën

 • Kikkers: Goudkikker, pijlgifkikkers, boomkikkers.
 • Salamanders: Tropische salamanders.

Vissen

 • Zoetwatervissen: Piranha’s, arapaima’s, elektrische paling, discusvissen.

Ongewervelden

 • Insecten: Vlinders (zoals de blauwe morpho), mieren (bladsnijdersmieren, bullet ants), kevers (herculeskever), bijen, wespen.
 • Spinnen en schorpioenen: Vogelspinnen, tarantula’s, schorpioenen.
 • Overige ongewervelden: Slakken, duizendpoten, regenwormen.

 

Unieke aanpassingen van regenwouddieren

Regenwouddieren vertonen unieke vaardigheden om te leven waar ze zijn. Een luiaard slaapt bijvoorbeeld overdag en wordt ’s nachts wakker. Dit is een manier van leven die ‘nachtelijk’ wordt genoemd. Sommige anderen handelen alleen in specifieke tijdsbestekken.

Met camouflage kunnen veel soorten samensmelten met bomen of bladeren, zodat roofdieren ze niet kunnen zien. Er zijn ook klim- en zwemeigenschappen ontwikkeld, waardoor sommigen zich beter kunnen bewegen boven de grond of diep in rivieren.

Een griezelige, giftige huid weert aanvallers tussen verschillende kleine dieren af. Deze bijzondere veranderingen zorgen ervoor dat regenwouddieren kunnen overleven op diverse plekken vol voedselbronnen en bedreigingen.

Zoogdieren in de jungle

Duik in de weelderige, vochtige wereld van regenwouden en ontmoet fascinerende zoogdieren zoals jaguars die stilletjes hun prooi besluipen. Of reuzenrivierotters die moeiteloos in waterwegen glijden.

Je zou een rode brulaap zien roepen die door het bladerdak weerklinkt. Misschien vind je een Capibara die ontspant in de buurt van een moerasgebied. Zou het niet heerlijk zijn om een eekhoornaap met zwarte kap vakkundig tussen de takken te zien slingeren?

Of getuige te zijn van het langzame leven van een schattige luiaard die lui aan bomen hangt? Stel je voor dat je zoetwaterdolfijnen ziet te midden van sprankelend water. Terwijl een poema heimelijk in de buurt rondsnuffelt, wachtend op zijn kans om toe te slaan.

Verken de lagen van het regenwoud

Van alle biomen wordt aangenomen dat tropische regenwouden de hoogste biodiversiteit hebben. Het regenwoud is verdeeld in 4 lagen: de opkomende laag, de kruinlaag, de onderlaag en de bosbodem. Deze lagen herbergen verschillende soorten tropische dieren en tropische planten.

Welke dieren leven in de jungle: Jaguar

Jaguars zijn de derde grootste kat ter wereld. Ze houden ervan om in regenwouden, moerassen en andere natte plekken in Midden- en Zuid-Amerika te verblijven. Jaguars jagen op vele soorten dieren, zoals herten, vogels, vissen en apen.

Ze kunnen ook dieren eten zoals leguanen bij een rivier of moerassige plek. Jaguars kunnen twaalf tot vijftien jaar oud worden als ze veilig blijven voor bedreigingen in hun thuisgebied. Deze wilde kat is cruciaal voor het bewaren van het evenwicht in zijn leefgebied. Omdat hij helpt andere dierpopulaties onder controle te houden.

Welke dieren leven in de jungle: Reuzenotters

De reuzenotter leeft in de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Ze zwemmen in rivieren als de Amazone, Orinoco en La Plata. Deze otters zijn groot – de grootste otters ter wereld. Vaak leven deze otters in grote groepen samen.

Ze regeren omdat ze een toproofdier zijn tussen andere dieren in zoetwaterhabitats. Ze behoren tot de familie van Mustelidae: marterachtigen. Vis en kleine kaaimannen vormen het grootste deel van hun voedsel.

Welke dieren leven in de jungle: Rode brulaap

De rode brulaap is een grote primaat. Deze aap leeft in Midden- en Zuid-Amerikaanse bossen. Het is de grootste soort brulapen die er bestaat. Het heeft een dikke vacht die bruin of donkerrood kan zijn.

Soms ziet zijn buik er zelfs goud of fel oranje uit. Een grappig feit over deze apen is dat hun staarten erg lang zijn – ze kunnen vijf keer langer zijn dan hun lichaam. De rode brulapen maken deel uit van de Atelinae-subfamilie.

Welke dieren leven in de jungle: Capibara’s

Capibara’s komen van vele plaatsen. Ze leven in regenwouden in Panama, Venezuela, Brazilië en meer. Je kunt deze grote knaagdieren vinden in de buurt van water in Midden- en Zuid-Amerika. Capibara’s houden ook van zwemmen.

Het grootste knaagdier ter wereld zijn is niet altijd gemakkelijk. Capibara’s hebben veel vijanden in het bos, zoals jaguars en groene anaconda’s. Toch worden ze nog steeds wel 1,20 meter lang. Dezelfde familie als cavia’s en chinchilla’s, capibara’s vallen op door hun formaat.

Welke dieren leven in de jungle: Doodshoofdaapjes

Het doodshoofdaapje is een kleine junglebewoner. Deze harige bewoner vertoeft in het Amazonegebied en houdt van het leven in de tropische laaglandregenwouden. Het is gebruikelijk om ze in de buurt van stromend water te zien of rond inheemse plantages te hangen.

Ze voelen zich op hun gemak in bomen, waardoor het boomwezens worden. Van Midden- tot Zuid-Amerika vliegen ze met een vaardigheid en behendigheid die spreekt van hun aloude manier van leven.

Ook interessant