Balkan Landen: dit zijn ze allemaal + beschrijvingen

Oost-Europa wordt steeds meer ontdekt en dat is ook niet gek. Lang had deze hoek van Europa een mysterieus karakter. En nog steeds. Ruige landschappen, prachtige culturen en een interessante geschiedenis. Tel daar nog een culinaire eetcultuur bij op die bol staat van invloeden uit Italië, Spanje, Griekenland en Turkije. En je hebt de perfecte cocktail voor een fantastische vakantie op stedentrip. In deze blog vertellen we jou meer over de Balkan en welke landen hier nou eigenlijk bij horen. Lees je mee?

Wie de Balkon op zoekt komt in het oosten terecht. Een bergachtig gebied met uitgestrekte rivieren, zoals de Sava en de Donau. De Balkon begint bij landen die achter Tsjechië en Oostenrijk liggen, denk aan Bulgarije, Albanië, Montenegro, Slovenië, Servië en Kroatië. En dit zijn dan ook de landen die wij voor jou verder gaan uitdiepen in deze blog. Heb je al zin om op reis te gaan?

  1. Kroatië

Op de grens tussen Midden-Europa en de Balkan vind je Kroatië. Een land dat de afgelopen jaren vooral bekend is geworden door de prachtige kustlijn en de bijzondere binnenlanden. Veel mensen die vaak naar bijvoorbeeld Turkije op vakantie gingen vonden dezelfde sfeer in Kroatië. Zon, zee, strand en lekker eten! Maar het land heeft nog veel meer te bieden, denk aan steden met een mediterraans karakter, zoals Split en Dubrovnik. In de binnenlanden heb je heel wat mooie plekken, zoals de meren van Plitvice en het bergachtig gebied dat de Dinarische Alpen heet.

  1. Servië

Toen Servië nog bij Joegoslavië hoorde was dit het hart van het land. En dat is ook niet gek want het is een divers land waar veel mogelijkheden zijn. In het noorden, vlakbij de Donau, is het vlak. Ga je richting de Hongaarse grens dan vind je ook meer invloeden uit dit land. Denk aan de taal, het eten en de mensen. Vooral de hoofdstad weet meer harten te overwinnen tegenwoordig. Belgrado is een bruisende en nog onontdekte stad met veel mogelijkheden. Denk aan winkelen, lekker eten en cultuur snuiven. In het zuidwesten van het land wordt het minder Europees en vind je vooral veel Turkse overblijfselen. Ook hier vind je de Dinarische Alpen maar ook een prachtig natuurgebied, het Tara Nationaal Park. Een bezoekje aan dit nationale park betekent spectaculaire kloven en rivieren.

  1. Bosnië-Herzegovina

Als we onze virtuele tour door de Balkan voortzetten komen we uit in Bosnië-Herzegovina. Dit is een multiculturele samenleving van je welste. Je vindt hier communistische invloeden verwerven met orthodoxe tijdperken en gezellige Turkse wijken met cultuur en lekker eten. Grote steden zoals Mostar en Sarajevo zijn dan ook prachtig om te bezoeken. Voor de welbekende culturele en culinaire gezelligheid.  Voor wie op zoek is naar natuur kan terecht in de buitengebieden.

  1. Montenegro

Klein maar fijn. Dat past wel bij het volgende land, namelijk Montenegro. Hoewel het klein is, heeft het een grootste geschiedenis. Mede doordat het bij Venetië heeft gehoord maar ook grotendeels door de Turkse overheersing. Er zijn prachtige kustplaatjes, zoals Kotor, Perast en Budva. Welke allemaal een prachtige ommuurde stadskern hebben. Dit land is misschien ook wel het ruigste land van heel de Balkon. Waarom? Omdat er heel veel bergketens voorkomen in dit kleine stukje aarde. Maar er zijn ook vijf nationale parken waar je heel veel avontuur kunt beleven. Denk aan wandelen, raften maar ook rotsklimmen en natuurlijk fietsen. En wist je dat je in Kotor de grootste fjorden, buiten Noorwegen om, kan vinden? Beeldschoon! 16 kilometer langs de kust vind je 1500 meter hoge bergen. Een bezienswaardigheid ansicht.

  1. Kosovo

Wie zich de jaren 90 van de vorige eeuw kan herinneringen weet de oorlog in Kosovo en Joegoslavië nog wel. Een vreselijk tijdperk voor het land dat nog steeds voelbaar is. Kosovo is dan ook nog een relatief jong land. En nog steeds zorgt de etnische mix, Orthodoxe Serviërs en Islamitische Albaniërs, soms voor spanning. Dit gebeurt vaak in de grotere steden, zoals Prizren en Pristina. Maar laat het je zeker niet afschrikken. Het land ontvangt nog maar weinig toeristen en vinden dat zelf ook erg jammer. De natuur is er nog zo ruig en afwisselend dat je hier een prachtige vakantie kunt hebben. En staan onontdekte landen ook niet altijd hoog in jouw lijstje?

  1. Albanië

En dan is er nog Albanië. Een klein land met heel veel mogelijkheden. Lang is dit land onder de radar gebleven van toeristen. Mede doordat het land lang op slot is geweest. Pas de afgelopen 20 jaar is het land langzaam opengegaan voor bezoekers. Ook dit land heeft dus de formule die we vaker voor zien komen. Denk aan prachtig en ruig landschap, relatief pas jong open voor toerisme en een culturele mix. Je vindt hier mooi oude steden met veel Turkse invloeden. Maar ook twee van de grootste meren van Europa vind je in Albanië. En als dat nog niet alles is: ook hier kun je genieten van heerlijk eten.

Richting de Balkan

Koffers inpakken en gaan? Heb je ondertussen zin gekregen om richting de Balkan af te reizen om het te gaan ontdekken? Dat snappen wij wel. Je kan op meerdere manieren reizen. Veel vliegmaatschappijen vliegen voor een paar tientjes naar de hoofdsteden van deze landen. Je kan ook met de auto richting deze landen gaan. Wat niet direct een heel gek idee is, omdat het openbaar vervoer op de Balkan niet overal optimaal is. Vliegen en dan een auto huren is dus ook nog een goede optie, zodat je alle pareltjes van de Balkan perfect weet te bereiken.

Ook interessant