Dogecoin vs. Shiba Inu. Welke van deze 2 memecoins moet je aanschaffen in 2022?

Last Updated on: 24th augustus 2022, 01:04 pm

Wat zijn Dogecoin en Shiba Inu?

Dogecoin en Shiba Inu staan misschien al langer op je watchlist. Maar moet je nu DOGE kopen of SHIB kopen? Dat zoeken we uit in dit artikel.

Dogecoin begon oorspronkelijk als een grap, een satire over de cryptocurrency markt en de wilde prijsschommelingen van Bitcoin. Het is daarom enigszins ironisch dat de token een van de populairste cryptocurrency’s van 2022 is geworden, met een marktkapitalisatie van meer dan $32 miljard.

Het was misschien ook onvermijdelijk dat er uiteindelijk een alternatieve token zou komen die de concurrentie moest aangaan met Dogecoin. Dit is precies de reden waarom Shiba Inu is uitgebracht. Shiba Inu wordt de ‘Dogecoin killer’ genoemd en heeft een vergelijkbare usecase als DOGE. In die zin dat het een token is voor uitwisseling van waarde en niet veel meer dan dat. Shiba Inu wil ook het succes van Dogecoin evenaren in te zetten op het creĆ«ren van een sterke community.

Gesteund door beroemdheden?

Dus afgezien van hun Shiba Inu mascotte delen beide munten een vergelijkbare missie. Doge heeft echter het voordeel van de beroemde associatie met Tesla CEO Elon Musk, terwijl Shiba Inu’s plan om Ethereum’s Vitalik Buterin aan boord te krijgen door hem een groot aandeel in SHIB te sturen, mislukte toen hij het prompt weigerde en aangaf dat hij geen betrokkenheid bij het project wilde.

Is Shiba dus gewoon aan het inspelen op het recente succes van Dogecoin, of heeft het project een echte levensvatbaarheid op lange termijn? In de volgende vergelijking nemen we een kijkje naar wat elke munt te bieden heef zodat jezelf het beste kunt overwegen in welke van de twee je gaat investeren.

Als het op transactiesnelheid aankomt, kan Dogecoin zich goed meten met veel van zijn tijdgenoten. Het netwerk gebruikt een gelijkaardig Proof of Work consensus protocol als Litecoin – wat voor de hand ligt, aangezien de blauwdruk voor Dogecoin grotendeels gebaseerd was op Charlie Lee’s token.

Het belangrijkste verschil tussen Dogecoin en andere cryptoprojecten voor waardeopslag is dat het vertrouwt op het Scrypt-algoritme, in tegenstelling tot het SHA256 dat door Bitcoin wordt gebruikt. Scrypt is veel sneller en maakt een veel snellere blokcreatie mogelijk, wat Dogecoin in theorie een stuk schaalbaarder maakt dan Bitcoin.  Dogecoin heeft een geschatte blokcreatietijd van ongeveer 1 minuut, vergeleken met Bitcoin’s 10 minuten en zelfs sneller dan Litecoin’s 2,5 minuut.

Zoals we al hebben aangehaald, is Shiba Inu gebouwd op de Ethereum-blockchain, dus zijn blokcreatietijd en transactiesnelheid zijn onvermijdelijk een afspiegeling van die van de Ethereum blockchain

Omdat het een ERC-20 token is, gebruikt SHIB een proof-of-work mechanisme, waardoor het in alle opzichten een vergelijkbare transactiesnelheid heeft als Dogecoin. Dit kan echter veranderen wanneer het Ethereum netwerk overschakelt naar een proof-of-stake mechanisme, wat SHIB een competitief voordeel zou kunnen geven ten opzichte van DOGE.

Waar kun je Dogecoin en Shiba Inu kopen?

Dogecoin is vrijwelk op elke grote betrouwbare cryptocurrency broker te te koop. Om Shiba te kopen moet je vaak wat meer moeite doen. Omdat het een ERC20 token is kun je perfect op Uniswap te Ethereum tokens omruilen voor SHIB.

Ook interessant