Langste Adem Inhouden

Heb je wel eens geprobeerd je adem in te houden en te timen hoe lang je dit volhield? Je hebt vast vroeger ook wel eens spelletjes gedaan wie van jou en je vriendin dit het langste volhield, of in ieder geval wie het langste onder water kon zwemmen zonder naar adem te hoeven happen. Wanneer je dan het hele zwembad in de lengte kon zwemmen was dit al behoorlijke prestatie, maar wist je dat het record van het lange je adem in kunnen inhouden op een veel langere tijd staat?

22 minuten

Stig Seversinsen heeft het namelijk bewerkstelligt om 22 minuten lang (!) zijn adem in te kunnen inhouden. Hij is dan ook oprichter van Breatheology en kampioen freediven. Dit kan Seversinsen zelfs onder water. Hij is dan ook de recordhouder van zo lang onder water kunnen blijven. Volgens de waterrat heeft zo lang je adem in kunnen houden een positief effect op je geeft en fysieke gesteldheid.

Overlevingsmechanisme

Wanneer normale mensen langer dan vijf minuten onder water zijn, start hun overlevingsmechanisme waardoor je onbewust naar adem begint te happen. Onder water is dit enorm gevallen en kan voor verstikking en uiteindelijk verdrinking zorgen. Dit gebeurde Seversinsen niet omdat hij zijn adem zo heeft getraind dat hij deze onder controle kon blijven houden. Al deze training heeft er zelfs in geresulteerd dat Seversinsen zó ontspannen kan raken, dat zijn hartslag kan dalen tot 24 of 25 slagen per minuut. Ter vergelijking, een normale hartslag in rust ligt gemiddeld tussen de 60 en 80 slagen per minuut. Bizar, toch? Seversinsen geeft via zijn platform Breatheology ook trainingen.

Ook interessant