three person on white motorboat at daytime
Photo by Sindre Fs on Pexels.com

Boot onderhouden: dit moet je weten

Een boot is een grote investering. Des te meer reden om hem mooi te houden. Om dit te doen moet je tijd steken in het onderhouden van de boot. Er zijn een aantal dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat de boot zo lang mogelijk meegaat en mooi blijft. Als je nog niet zo lang een boot hebt, heb je misschien geen idee wat je moet doen voor het onderhouden ervan. Als jij ook niet zo goed weet wat je moet doen heb je het juiste artikel aangeklikt! We gaan je namelijk een aantal bruikbare tips geven.

Boot schoonmaken

Een boot moet – gedurende het hele jaar – goed schoongemaakt worden. Het schoonmaken doe je om meerdere redenen. Natuurlijk omdat het hygiënisch is, maar ook omdat je de boot zo mooier houdt. Een boot wil namelijk nog weleens gaan verkleuren door de straling waaraan het wordt blootgesteld. Gebruik wel de juiste middelen voor het schoonmaken. Zo heb je milde shampoo nodig voor de gelakte onderdelen. Het is wijs om deze gelakte delen van de boot te schrobben met een zachte borstel. Voor de delen als het teakdek of gelakte ondergronden kun je beter een harde borstel pakken. Je kunt trouwens ook washandschoenen gebruiken: die werken erg fijn en zijn ideaal bij het schoonmaken van de spuigaten of railing.  

Motor onderhouden

Als je een boot met een motor hebt, moet je ook de motor goed onderhouden. Op deze manier blijft hij langer goed functioneren. De richtlijn is om jaarlijks onderhoud uit te voeren. Dure reparaties zijn ook niet erg fijn voor de portemonnee. Heb je bijvoorbeeld één van de Yamaha buitenbootmotoren? Ga hier dan met zorg mee om; het is een grote investering met veel waarde. Als je heel veel vaart, kan het zo zijn dat je hem een keer extra na moet laten kijken. De richtlijn is dat je hem na 100 vaaruren laat controleren. Laat bijvoorbeeld jouw Yamaha 8 pk 4 takt motor dus regelmatig controleren om te voorkomen dat je uiteindelijk meer kwijt bent aan vervangings- of reparatiekosten.

Check veiligheidsuitrusting

Als je gaat varen, is het belangrijk dat je veiligheidsmaatregelen neemt. Je bent dan ook verplicht om veiligheidsuitrusting aan boord te hebben. Wat die verplichte uitrusting moge zijn, is afhankelijk van het type boot dat je hebt. Je hebt ten eerste een reglement voor het water waar je vaart nodig. Alleen open boten hoeven zich niet aan deze verplichting te houden. Vaar jij in een snelle motorboot (korter dan 15 meter, sneller dan 20 km per uur)? Dan heb je nog een aantal aanvullende goederen nodig. Denk dan aan: een vaarbewijs, een registratiebewijs, een dodemanskoord, gekleurde reddingsvesten en een brandblusser.

Ook interessant