Wat heb je nodig als je kippen in je tuin wil? 

Last Updated on: 27th februari 2023, 09:45 am

Heb je een grote tuin of wil je gewoon kakelverse eieren iedere ochtend? Kippen in je tuin zijn dan heerlijk om te hebben. Maar wat heb je nodig voor kippen in de tuin? 

Voordat je kippen neemt is het erg goed om na te denken over de verantwoordelijkheid die je draagt. Want kippen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor overlast vooral in een ‘’normale’’ woonwijk. Daarnaast kan je niet zomaar een week de deur uit zonder je kippen goed te verzorgen. Kippen zijn wel minder veeleisend dan andere huisdieren zoals konijnen die naast een konijnenren en wat voer ook knuffeltijd nodig hebben. Maar toch is het goed om je verantwoordelijkheid te dragen voor wanneer je besluit kippen te nemen. 

Dit heb je nodig wanneer je kippen wil. 

 • Kippenren 
 • Nachthok 
 • Tuinafrastering 
 • Zitstokken 
 • Drinkbak en water 
 • Voerbak 
 • Stro 
 • Scharrelkorrels 
 • Voerton (afgesloten)
 • Groenvoer 
 • EHBO-materialen 
 • Grit met maagkiezel 

Zoals je ziet heeft een kip behoorlijk wat nodig. Maar wij gaan niet al de bovenstaande materialen voor je uitlichten. We zullen het houden bij een aantal hieronder. 

Nachthok 

Kippen vinden het heerlijk om s’ avonds op stok te gaan. Maar naast een goede zitstok voor de kippen wil je ook dat het hok goed dicht is gemaakt. Dit betekent dat alle naden dicht worden gekit. Je kan een kippenhokmet nachthok zelf in elkaar zetten. Maar je kan ze ook als complete bouwpakketten kopen. 

Kippenren 

Laten we beginnen bij de kippenren. Het is niks om eitjes in huis te halen van de legband. Kippen worden hier niet gelukkig van en jij waarschijnlijk ook niet als je dit ziet. Kippen horen gewoon vrij te kunnen bewegen en het liefst zo groot mogelijke ruimte. Heb je nu niet een grote boerderij waar ze vrijuit kunnen scharrelen dan kan je een kippenren nemen. In een kippenren kan je de kippen bijvoorbeeld ook de kippen laten wanneer het nacht is. Of kippen van elkaar afzonderen wanneer er één ziek is. En niet te vergeten, de vos gaat graag op jacht achter kippen aan. Om dit te voorkomen is het slim om goed vos- en marterwerend gaas te nemen. 

Scharrelkorrel 

Een kip heeft voldoende hoofdvoer nodig. Maar een scharrelkorrel dient als krachtvoer en lekkernij voor de kippen. Een scharrelkorrel is dan ook erg handig wanneer jij de kippen weer terug in de kippenren wil krijgen aan het einde van de dag. Dus erg slim om een goede scharrelkorrel te halen wanneer je kippen neemt. 

Grit met maagkiezel 

Waarschijnlijk heb je hier nog niet eerder van gehoord. Vooral wanneer je nog geen kippen hebt. Wanneer een vogel eet pikt hij af en toe ook kleine steentjes op om het voer mee te vermalen. Maar kippen hebben vaak niet de ruimte om die steentjes de vinden. Voor de kippen zorgt het trouwens ook voor het aanmaken van kalk wat goed is voor het aanmaken van de eischaal. Grit met maagkiezel moet je dus zeker uitstrooien in je tuin.

Wil je meer lezen over kippen? Hier nog een artikel van kippen en hanen die voor overlast zorgden in Utrecht. 

Ook interessant