De sportzomer 2021 zit er weer op, wat waren de hoogtepunten?

Last Updated on: 20th september 2021, 01:18 pm

Nadat in 2020 alle grote sportevenementen werden gecanceld, kon het niet anders dan dat 2021 een mooie sportzomer zou krijgen. Hoewel het puzzelen was hoe met publiek om te gaan, konden we het EK én de Olympische Spelen van 2020 eindelijk inhalen. Daarnaast was er ook nog genoeg anders te zien. Tijd voor een terugblik.

De zomer is ten einde, de sportzomer nog niet helemaal

Het mag dan al herfstig aanvoelen in ons kikkerlandje, de sportzomer zit er nog niet helemaal op. Onze eigen Max Verstappen is nog niet verzekerd van het kampioenschap, sterker nog, in december wordt pas de laatste race gereden, in het warme Abu Dhabi.

Ook dichterbij huis zijn er nog wat sportevenementen die wat zomers aanvoelen, zoals de Wereldkampioenschappen Wielrennen in België, de marathon van Londen en nog veel meer. En dan gaan we langzaamaan richting het winterseizoen, waarin de kunnen kijken welke titels Michael van Gerwen bij elkaar kan gooien, of welke schaatsrecords verbroken kunnen worden. Voor iedereen die wil kijken naar sport of wedden op sport is er het hele jaar dus voldoende te doen!

De gouden zomer

Het hoogtepunt van de zomer was voor velen toch wel de Olympische Spelen. En laten we de Paralympics ook vooral niet vergeten. Op de Olympische Spelen 2020, die in 2021 in Tokio zijn gehouden, was TeamNL zeer succesvol.

Nederland eindigde als 7e op de algemene medaillespiegel en brak het vorige record door maar liefst 36 medailles mee naar huis te nemen!  Daarmee bleven we landen als Frankrijk, Duitsland en Italië voor.

In de Paralympische Spelen, die na de Olympische Spelen gehouden werden, deed TeamNL het zelfs nog een beetje beter: 5e in de algemene medaillespiegel met maar liefst 58 medailles. Toch was dat geen record, maar aangezien de Paralympics groeien in omvang is het wel knap dat Nederland zo hoog blijft scoren.

EK2020

Menig voetbalfan keek ernaar uit: het EK van 2020. Nadat ‘ons Oranje’ in 2016 niet op het EK stond en in 2018 ook het WK moest overslaan, konden we eindelijk weer genieten van de Oranjeleeuwen op een eindtoernooi.

Ook dit toernooi moest worden uitgesteld en werd uiteindelijk afgelopen zomer gespeeld. Het was een unicum: nog nooit eerder werd het EK verzet. Ook uniek was dat maar liefst 11 landen wedstrijden mochten organiseren, dus ook in Nederland werd gespeeld. Helaas kwam Oranje niet verder dan de achtste finales, na de drie groepswedstrijden gewonnen te hebben bleek Tsjechië een maatje te groot. Italië won de finale en werd dus Europees Kampioen.

Wielrennen

In de zomer wordt er heel wat afgefietst in Europa. De drie grote wielerrondes worden ook altijd in de zomer verreden. Beginnend met de Giro d’Italia in mei, de Tour de France in juli en afgesloten met de Vuelta a Espanã in augustus. Daaromheen zijn tal van kleinere rondes die populair zijn.

Aan de Giro startten 12 Nederlanders, waaronder Bauke Mollema en Dylan Groenewegen. De prestaties van de Nederlanders waren niet heel noemenswaardig in Italië.

In Frankrijk begon Mathieu van der Poel sterk: na winst in de 2e etappe droeg hij een week lang de gele trui. Hij reed de Tour niet uit omdat hij zich wilde voorbereiden op de Olympische Spelen. Bauke Mollema won ook een etappe en Wout Poels mocht een dag in de bolletjestui rijden. Helaas moest ook hij voortijdig opgeven.

Wout Poels en Steven Kruijswijk verschenen met nog 12 andere Nederlanders aan de start van de Vuelta, waar Fabio Jakobsen twee etappes op zijn naam wist te schrijven.

Helaas moeten we concluderen dat net als voor het herenvoetbal, 2021 niet het jaar van de fietsers was. Maar het was wel een mooie sportzomer, al was het maar omdat we die in 2020 zo enorm gemist hadden!

Ook interessant