CHESTER, PA – OCTOBER 07: Manager Jaap Stam of FC Cincinnati calls out to his team against the Philadelphia Union at Subaru Park on October 7, 2020 in Chester, Pennsylvania. The Philadelphia Union defeated FC Cincinnati 3-0. (Photo by Mitchell Leff/Getty Images)

Dit zijn bekende sporters uit Zwolle

Last Updated on: 31st mei 2024, 10:15 am

Ben jij een echte blauwvinger en Zwollenaar? Dan is het natuurlijk leuk om te zien wat voor iconen Zwolle heeft voortgebracht. Deze oude Hanzestad stond vroeger bekend om de handel en in deze tijd woonden er veel bekende kooplieden in en rondom Zwolle. Maar ook op gebied van sport zijn er een paar ijzeren atleten die komen uit Zwolle. Vele topsporters zijn begonnen in de sportschool in Zwolle. Van Jaap Stam tot Anne van der Breggen, ze zijn allemaal groot geworden in Zwolle.

Anna van der Breggen

De in 1990 geboren Anna van der Breggen is toch wel een grootheid op de fiets. Zo heeft ze sinds 2015 alles gewonnen wat er te winnen valt. Van de Waalsepijl tot het WK op de weg. Maar ook is ze olympisch kampioen geworden op de weg in Brazilië. Ze woont nog steeds in de buurt van Zwolle en inmiddels is ze gestopt met fietsen. Ze stopte samen met de kampioene Kirsten Wild die zelf gewoon trainde in de sportschool zwolle.

Jaap Stam

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jakob (@jaapstam_official)

De man moet je toch wel kennen aan zijn kale kop. Hij staat bekend als één van de beste verdedigers van zijn generatie. Vanuit Kampen is hij bij Pec Zwolle gaan voetballen en vervolgens is voor PSV gaan spelen, Manchester United, Lazio Roma en Ac Milaan. In 2007 speelde hij nog voor Ajax voordat hij stopte met voetballen. Inmiddels is deze Zwollenaar ook alweer in de staf actief geweest bij PEC Zwolle.

Ronald & Michel Mulder

In 1986 werden deze langebaanschaatsers geboren in Zwolle. Ze staan bekend als 500 meter specialisten wat bekend staat als een sprintonderdeel. Deze twee trainden hun carrière gewoon in Zwolle en wonen hier nog steeds. Beiden gingen ze vanuit het inline skaten het ijs op en dat legde geen windeieren. Ze stond zelfs samen als 1 en 3 op het olympische podium.

Hennie Spijkerman

Deze topper werd in 1950 geboren in Zwolle. Hij was professioneel keeper bij Pec en de Eagles, maar hij werd vooral bekend als trainer en assistent. Zo zat hij enorm lang als staf op de bank bij Ajax en is hij inmiddels als assistent actief bij Heerenveen. Maar ook heeft hij natuurlijk bij PEC gewerkt. Van 2003 tot 2006 was hij actief als hoofdcoach bij FC Zwolle, waar hij uiteindelijk werd weggepest door de fans.

Ook interessant