Hemelwaterafvoer hacks: jouw gids voor PVC-onderhoud

Als bouwexpert weet je als geen ander hoe belangrijk een hemelwaterafvoer PVC is. Het zorgt ervoor dat het regenwater zich niet ophoopt en schade veroorzaakt aan de constructie van het gebouw. Bezig met een nieuw project? Overweeg eens om de hemelwaterafvoer PVC te installeren met elektrisch gereedschap. Net zo handig. Maar dat de hemelwaterafvoer is geïnstalleerd, betekent niet dat er geen problemen kunnen komen. Het onderhoud van de PVC is net zo belangrijk. Wil je weten welke hacks je hiervoor kunt gebruiken? Lees dan verder.

Verstopte bladvangers en filters

Plaats bladvangers of filters in je dakgoten om te voorkomen dat bladeren en ander vuil je regenpijpen verstoppen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je hemelwaterafvoer ontstopt blijft, het kan ook de levensduur van je PVC-systeem verlengen. Daarnaast minimaliseert het de capaciteit. Dit is vooral belangrijk bij zware regenval. Bladvangers en filters zorgen er ook voor dat je minder werk hebt aan onderhoud. Je hoeft hierdoor minder vaak vuil en bladeren handmatig te verwijderen.

Minder belasting met de regenton 

Verzamel regenwater in regentonnen die zijn aangesloten op je regenpijpen. Dit bespaart water en vermindert de belasting van het rioolstelsel. Daarnaast helpt het met het controleren van regenwater. Het zorgt ervoor dat het water wordt opgevangen en met zware neerslag niet van de daken stroomt. Verder is het gebruik van regentonnen ook duurzaam. Het vermindert de ecologische voetafdruk van je huishouden. 

Regenwater voor de tuin 

Gebruik het verzamelde regenwater uit je PVC-systeem om je tuin te besproeien, wat waterbesparing oplevert. Zo bespaar je ook weer kosten én ben je milieuvriendelijk bezig. 

Regelmatige inspectie

Controleer regelmatig je hemelwaterafvoer PVC op eventuele lekkages, verstoppingen of schade. Het is belangrijk dat je elk stukje van de afvoer controleert. Kijk ook naar de aansluitingen en verbindingen, of alles nog goed vastzit. Deze inspectie kun je het beste minstens twee keer per jaar uitvoeren. Zoals in de lente en herfst of na zware stormen of hevige regenval. 

Reinig en maak schoon 

Houd regelmatig een schema bij voor het reinigen en onderhouden van je hemelwaterafvoer PVC-systeem. Zo kun je problemen oplossen als er een zich voordoet of voorkomen dat ze zich voordoen. Je kan het PVC-systeem afspoelen met een tuinslang, de omgeving controleren op eventuele blokkades en de afspoel putjes reinigen. 

Kortom, het is erg belangrijk om regelmatig je hemelwaterafvoer PVC te controleren op eventuele schade en het voorkomen daarvan. Hierbij kunnen bladvangers en filters een goede hulp zijn om verstoppingen te voorkomen. Met deze hacks ben je klaar je hemelwaterafvoer PVC goed te blijven onderhouden.

Ook interessant