Zo maak je jouw tuin klimaatbestendig

In de afgelopen jaren zijn al diverse weerrecords gesneuveld. De verwachting is dat het weer in ons land steeds extremer zal worden door de opwarming van de aarde. Over het antwoord op de vraag of we nog in staat zullen zijn om deze opwarming een halt toe te roepen, verschillen de experts van mening. We kunnen er in elk geval zelf wel ons best voor doen. Tegelijk kunnen we proberen om ons zo goed mogelijk te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Eén van die maatregelen is het verwijderen van overbodige betegeling in de tuin. Zet in plaats daarvan wat groen neer, dat is meteen goed voor de zuurstofproductie.
 

Plantenborders en een heg

Het is een tijdje een trend geweest om de tuin volledig te betegelen. Lekker makkelijk, toch? Ja, dat kan misschien wel zo zijn, maar al die tegels zorgen ervoor dat regenwater niet goed kan infiltreren in de grond. En water zoekt altijd zelf zijn weg, al is dat voor ons niet altijd de meest ideale weg. Als water in je tuin op de tegels blijft staan, stroomt het naar een lager gelegen gebied. Dat kan de straat zijn, maar ook jouw woning. Als je de tuin betegelt, zorg je dus voor veel ongemak in geval van hevige neerslag. Creëer in plaats daarvan wat plantenborders in je tuin. Schutting er omheen? Liever een heg! Dat is een natuurlijke vorm van afscheiding, dus verlaag je de ecologische voetafdruk die je achterlaat. Een heg vraagt om goed onderhoud, maar met de heggenscharen van welkoop.nl is dat een fluitje van een cent. Bovendien hoef je zoiets maar één of twee keer per jaar te doen. Staat duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel? Bespreek dan met de buren of je zo’n apparaat gezamenlijk kunt aanschaffen. Dat scheelt nog in de kosten ook!
 

Een mooi gazon

Het onderhouden van plantenborders vergt tijd en aandacht. Het is zaak om het onkruid regelmatig weg te halen, zodat jouw nieuwe aanplant niet verstikt raakt. Je kunt overigens ook bodembedekkers planten die het onkruid enigszins weren. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien en in plaats van planten en struiken kiezen voor een gazon. De grasmaaiers van tegenwoordig zijn zodanig gefabriceerd dat ze het je heel gemakkelijk maken om het gras op de juiste lengte te houden. Zo heb je een groene tuin zonder veel gedoe.

Ook interessant