Top 10 investeringen als ZZP’er

Ieder jaar zien we het aantal ZZP’ers in ons land toenemen. Waar het een aantal jaren geleden nog alleen was weggelegd voor specifieke beroepsgroepen zoals een accountant, is dat vandaag wel anders. Zelfs mensen in de zorg gaan verder als ZZP’er. Het is in de huidige arbeidsmarkt dan ook een zeer interessante keuze die zeer voordelig kan zijn, maar toch komen ook bij het zijn van ZZP’er wel kosten kijken. Welke zaken je aan moet schaffen als ZZP’er? Lees snel verder.

1. Altijd bereikbaar

Als ZZP’er is het goed wanneer je vaak en goed bereikbaar bent. Je bent immers je eigen reclamebord en klanten zullen het waarderen wanneer je ook buiten reguliere tijden er bent. Een goed werkende Samsung telefoon inclusief abonnement, is dan ook een basisvoorwaarde voor iedere ZZP’er. Ongeacht in welke beroepsgroep je actief bent.

2. KVK inschrijving

Nog een must wat je nodig hebt wanneer je wilt starten als ZZP’er. Een kleine moeite maar wel een basisvoorwaarde om een bedrijf te starten.

3. Bankrekening

Ook zonder zakelijke bankrekening gaat het waarschijnlijk lastig worden om te opereren als ZZP’er. Vaak zijn hierbij de bijkomende kosten wel iets hoger, maar hopelijk verdien je deze snel weer terug!

4. Werkplek

Of je nu als zelfstandige in de zorg, bouw of online marketing aan de slag gaat; je zult altijd een vaste werkplek moeten hebben om vanuit je administratie te kunnen doen. Investeer in een fijn bureau en goede stoel. Je gaat hier (helaas?) waarschijnlijk meer tijd doorbrengen dan je lief is.

5. Laptop

Dan het minst leuke wellicht aan ZZP’er zijn; de administratie. Ook dit is een noodzakelijk kwaad om goed als ZZP’er te kunnen werken. Vanaf een telefoon kun je veel doen, maar een laptop is in veel gevallen onmisbaar.

6. Vervoer

Dit hoeft natuurlijk niet per se een auto te zijn, een goede bakfiets kan soms zelfs al voldoende zijn. Ook een OV abonnement is natuurlijk helemaal prima. Het gaat erom dat je kunt reizen en overal kunt komen wanneer dit nodig is.

7. Social media

Deze hoeft in principe niets te kosten wanneer je het allemaal zelf doet, maar wanneer je het professioneel wilt aanpakken kun je overwegen hierin te investeren. Ook kun je zelf de accounts onderhouden en geld uitgeven aan gesponsorde berichten.

8. Ziekte

Als ZZP’er ben je niet meer automatisch verzekerd voor het geval je ziek wordt of een ander noodlottig ongeval je treft. Het is daarom aan te raden ook hier goed over na te denken en je eventueel aan te sluiten bij een broodfonds of iets vergelijkbaars.

9. Pensioen

Hetzelfde als bij ziekte, is pensioen ook als ZZP’er opeens geen vanzelfsprekendheid meer. Daarom is het goed om ook hier in een vroeg stadium over na te denken en eventueel wat geld voor opzij te zetten.

10. Tegenvallers

De arbeidsmarkt is nu zeer gunstig en het werk voor ZZP’ers ligt voor het oprapen. Helaas is dit niet altijd het geval. Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden en na te denken over situaties waarin dit anders is. Zet hier wat geld voor opzij en los in de goede tijden bijvoorbeeld extra af op je hypotheek. Dit kan ervoor zorgen dat je later het iets soepeler hebt.

Kortom; als ZZP’er starten is een leuk en waarschijnlijk financieel ook een goed idee, maar het brengt ook kosten met zich mee. Houd hier rekening mee en dan zul je niet voor verrassingen komen te staan. Succes!

Ook interessant