Kun je een statiegeld fles inleveren bij andere winkel 4 tips

Kun je een statiegeld fles inleveren bij andere winkel? | 4 tips

Op steeds meer flessen en blikjes komt statiegeld. Het is dan wel zo handig dat je weet hoe je deze producten in kunt leveren. Veel Nederlanders zijn nog niet gewend aan de nieuwe statiegeld regels, waardoor er veel statiegeld niet wordt geïncasseerd door het weer in te leveren. Vorig jaar was dit maar liefst 374 miljoen euro aan statiegeld!

Je betaalt het statiegeld natuurlijk als je de producten koopt, dan wil je dit geld natuurlijk wel terug. Daarom is het goed om te weten waar je de flessen/blikjes in kunt leveren.

Ik heb het voor je uitgezocht! We hebben alle informatie over het statiegeld en de winkels voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we je 4 tips voor het inleveren van de producten, zodat je dit allemaal zo soepel mogelijk kunt laten verlopen.

De flessen inleveren bij de winkel waar je ze gekocht hebt

Het makkelijkste is natuurlijk om een statiegeld fles in te leveren bij de winkel waar je de fles gekocht hebt. Ben je bijvoorbeeld bij de Jumbo geweest en heb je daar cola gekocht? Dan kun je de fles altijd inleveren bij de Jumbo. Hier hoef je dan verder niet naar om te kijken.

Let wel op! Er moet wel een statiegeld logo op een fles of blikje staan. Anders kun je deze niet inleveren. Deze flessen en blikjes kun je op een eenvoudige manier recyclen door ze in de plasticbak te gooien. Op die manier komen ze toch nog in de juiste vuilnisbak terecht.

Welke supermarkten nemen alle statiegeldflessen aan?

Tegenwoordig kun je bij de meeste supermarkten alle statiegeldflessen inleveren. Zo kan je een fles van de AH bij de ALDI inleveren en ook andersom. Dit kon vroeger nog niet, omdat de systemen dit niet konden. Dit is allemaal aangepast sinds de komst van het statiegeld op blikjes. Bij de meeste supermarkten kun je dus nu alles inleveren.

Wil je het 100% zeker weten? Dan kun je het altijd aan de medewerkers in de winkel vragen. Je kunt ook altijd de medewerkers op bellen voordat je naar het filiaal gaat. Op die manier weet je zeker dat je niet voor niets naar een bepaalde winkel toe gaat.

Tip 1: Een statiegeld fles inleveren bij tankstations

Onze eerste tip is vrij eenvoudig. Je kunt je statiegeldflessen namelijk eenvoudig inleveren bij tankstations langs de snelweg. De tankstations nemen de flessen en blikjes eenvoudig aan, dus je hoeft niet per se naar een supermarkt toe om alles in te leveren. Dit kan best handig zijn als je onderweg bent.

Daarnaast nemen ook NS stations de flessen aan. Op ongeveer 50 stations in Nederland kun jij je flessen en blikjes inleveren. Dit is natuurlijk helemaal ideaal als je onderweg bent en je wat blikjes bij je hebt. Deze lever je dan op een eenvoudige manier in, zodat je er niet de hele tijd mee rond hoeft te lopen.

Tip 2: Niet alle verkooppunten geven je statiegeld terug

Het is goed om te weten dat niet alle verkooppunten van statiegeld flessen en blikjes de blikjes en flesjes weer terugnemen. De supermarkten die groter zijn dan tweehonderd vierkante meter en de tankstations langs de snelweg zijn dit verplicht. Alle andere verkooppunten niet.

Natuurlijk nemen er nog heel wat andere winkels de flesjes/blikjes wel terug. Dit zijn enkele voorbeelden van verkooppunten die ze niet terug nemen:

  • De meeste bioscopen en cafetaria’s
  • De Xenos
  • De Action

Deze winkels zijn dan ook niet verplicht om de blikjes/flesjes terug te nemen. Je moet dan naar een ander punt toe om ze in te leveren.

Lever je flessen en blikjes in tijdens de daluren

Tip 3: Lever je flessen en blikjes in tijdens de daluren

Het is zeker een aanrader om je flessen niet tijdens de spits in te leveren. Je moet zelf niet alleen belachelijk lang wachten, maar ook de mensen achter jou moeten erg lang wachten. Je kunt het beste in de daluren de producten inleveren, zodat je ze snel mogelijk klaar bent. De drukte is vooral rond 16:00 tot 18:00 erg.

De daluren zijn voor ’s ochtends net nadat de winkels open zijn en ’s avonds na half 8 is het erg rustig. Dan is het heerlijk rustig en kun je alles op je gemak inleveren.

Tip 4: Ook flessen zonder dop worden geaccepteerd

Veel mensen denken dat je de flessen niet meer kunt inleveren wanneer je de dop kwijt bent. Niets is minder waar! Heb je de barcode nog op de fles zitten? Dan kun je deze flessen 9 van de 10 keer gewoon nog inleveren. Je krijgt dan gewoon netjes je statiegeld terug, zodat je hier weer wat anders mee kunt kopen.

Statiegeld fles inleveren voor het goede doel

Natuurlijk kan het zijn dat jezelf helemaal geen zin hebt om je statiegeld producten in te leveren. Toch adviseren we om dit wel toen. Misschien dat je zelf het geld niet nodig hebt, maar anders kun je dit geld doneren aan het goede doel. Zo doe je toch nog iets goeds.

Je kunt bij de meeste winkels het statiegeld weer inleveren voor het goede doel. Bij sommige automaten kun je al volledig automatisch op een knop klikken, zodat het geld direct naar het goede doel toe gaat.

Statiegeld bonnen opsparen

Er zijn heel wat mensen die het statiegeld op willen sparen. Het is goed om het statiegeld wel met enige regelmaat in te leveren De bonnen kunnen namelijk verlopen. Het is daarom goed om de bon in te leveren en het geld bijvoorbeeld in een spaarpot te doen. Zo voorkom je dat je aan het einde van de rit voor een teleurstelling komt te staan.

Ook interessant