Dieren. Je houdt van ze of je vindt ze afschuwelijk en moet er niets van hebben. Misschien vind je ze wel stinken of gewoon helemaal niet schattig. Hoe dan ook zijn dieren bijzondere wezens, want er zijn veel verschillende soorten. Amfibieën, reptielen, vissen, vogels en zoogdieren. In dit artikel willen wij je met leuke weetjes meer leren over dieren.
1. Wereldwijd zijn er ruim 1,75 miljoen verschillende soorten dieren.
Dit aantal is van de verschillende diersoorten die zijn ontdekt. In Nederland zijn er ongeveer 35.000 verschillende diersoorten. Biologen schatten dat de mens nog lang niet alle dieren heeft ontdekt. De verwachting is dat er in totaal zo’n 10 miljoen verschillende diersoorten op de wereld bestaan. Deze diersoorten zijn alleen nog niet ontdekt. Wel worden er jaarlijks nieuwe diersoorten ontdekt. Vooral in de tropen zijn nieuwe diersoorten te vinden omdat dit enorm groot is en er rijke ecosystemen zijn.
Biologen verdelen de biodiversiteit in groepen diersoorten. De biodiversiteit is de verscheidenheid van levensvormen. Dit kunnen dieren en planten zijn. De biodiversiteit wordt onderverdeeld onder de volgende categorieën: gewervelde dieren, insecten, weekdieren, draadwormen, planten, schimmels, algen, een- en weinig cellen, bacteriën, virussen en overige dieren.
2. Er zijn meer vissoorten bekend dan alle landdieren bij elkaar.
Er zijn 34.000 verschillende soorten vissen. Dat zijn er meer dan alle vogels, reptielen, zoogdieren en amfibieën bij elkaar, aldus Naturalis. Dit komt doordat de aarde voor 70% uit water bestaat. Op aarde bestaan 365,5 miljoen vierkante kilometer uit water. Daar tegenover staat dat 144,5 miljoen vierkante kilometer land is.
Water komt daarnaast ook voor in veel verschillende soorten omgevingen. Van tien kilometer diepe oceanen tot kleine poeltjes in het park om de hoek. Laten we de temperatuurverschillen van wateren ook niet vergeten mee te nemen. Daarnaast kan het water ook ‘zoet’ of ‘zout’ zijn. Er zijn meer zoute zee vissen dan zoetwatervissen.
In al die verschillende wateren leven dan ook andere vissen. Anemoonvissen leven bijvoorbeeld graag in zout water en daartegenover leeft je geliefde goudvis graag in zoet water. Karpers en baarzen overleven graag in stilstaand water en de beekforel, zalm en barbeel vinden stromend rivierwater weer heel prettig. Zo is er voor elke vis wat wils.
3. In meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens loopt of vliegt er een huisdier rond.
Een hond, kat, vogel, cavia, hamster, rat, schildpad of een ander dier in huis. Je kent vast iemand die dit heeft of je hebt het zelf in huis. Huisdieren zijn populair, maar waarom hebben mensen eigenlijk een dier in huis?
Het houden van huisdieren is heel vroeger ontstaan. De mens begon wilde dieren te temmen. Geiten, schapen, runderen en paarden werden tam gemaakt voor op de boerderij. Hierdoor kon de mens gebruik maken van de melk, het vlees of de wol. Paarden werden gebruikt als werkpaarden. Mensen begonnen ook een band te krijgen met hun dieren. Volgens archeologische opgravingen werden mensen vroeger begraven met hun hond of vos. Dit zegt al veel over de relatie met de dieren.
Katten waren vroeger niet zo populair. De dieren werden zelfs massaal verbrand.
In de Middeleeuwen stonden katten volgens het christelijk geloof in contact met geesten en hekserij. Misschien is het daarom dat je altijd in films een zwarte kat met een heks ziet? Mensen namen vroeger ook honden omdat ze ook andere functies hadden. Ze konden jagen en waken.
4. Wat kwam er eerder? De kip of het ei?
Een vraag die velen lang niet wisten en bij de vraag moet je zelf ook even nadenken wat het nou zou kunnen zijn. Toch kwamen onderzoekers van de Britse universiteiten van Sheffield en Warwick in 2010 per ongeluk achter het antwoord. De kip was toch echt eerder dan het ei.
De onderzoekers deden onderzoek naar hoe de schaal van een kippenei ontstaat. Hierbij ontdekten ze dat bij de vorming van de eierschaal een bepaalde proteïne nodig is. Ovocledidin-17, de naam van de proteïne, is alleen te vinden in de eierstokken van een kip. Er kan dus geen ei ontstaan zonder de kip, dus de kip was echt eerst. En de kip dan? Waar komt die vandaan? Er zijn al veel meer theorieën van gevogelte en voorlopers van kippen die in een evolutie geëvolueerd zijn tot dieren die eieren kunnen leggen.
5. Een giraffe heeft evenveel nekwervels als een mens.
Je zou het niet denken dat een giraffe als hoogste dier ter wereld evenveel nekwervels heeft als de mens. De nek is namelijk rond de twee meter lang. Toch heeft de giraffe, net als de mens en vele andere zoogdieren, gewoon zeven nekwervels. Het verschil zit-em in de grootte van de nekwervels. Die zijn bij de giraffe veel groter dan bij de mens.
6. De zwaarste zoogdieren leven in zee en dit is waarom.
De blauwe vinvis, zeeleeuwen en dolfijnen zijn zoogdieren en leven in zee. Vaak zijn deze dieren vroegere van land naar zee ‘verhuisd’. Deze dieren zijn groter geworden dan het oorspronkelijke formaat waarmee ze ooit te water gingen. Wetenschappers zeggen dat dit komt doordat dieren in water hun eigen gewicht niet meer hoeven te dragen dus kunnen ze groeien. Daarnaast hebben dieren ook meer de ruimte om te groeien. Ook is het de noodzaak: oceanen zijn meestal kouder dan het land en wie klein is verliest warmte.
7. Koala’s slapen 20 uur per dag.
Het enorm schattige knuffelbare Australische dier slaapt zo lang omdat het een hele langzame stofwisseling heeft waardoor de vertering van het eten veel energie kost. In de eucalyptusbladeren, die koala’s eten, zitten giftige en weinig voedingsstoffen in.
8. Goudvissen kunnen hun kleur verliezen.
Net zoals mensen hebben goudvissen licht nodig om een mooi kleurtje te krijgen. Ze verliezen namelijk hun kleur als ze in een donkere ruimte verblijven.
9. Dolfijnen hebben een heel goed gehoor.
Ze kunnen onder water een geluid op een afstand van 25 kilometer nog horen. Daarnaast roepen dolfijnen elkaar bij naam. Dit doen ze met fluitsignalen om elkaar te vinden en te herkennen.
10. Het reukvermogen van de hond is 100.000 keer zo sterker dan dat van de mens.
Het vreemde hierbij is wel dat honden maar een zesde van het aantal smaakpapillen van de mens heeft. Toch is het niet voor niets dat honden worden ingezet als goede speurhonden.