Energie zakelijk zzp: zakelijke energie afsluiten op een privéadres

Als startende zzp’er zal je over heel veel dingen moeten nadenken. Het nadeel van zzp’er zijn is dat je dit tevens allemaal alleen moet regelen. Hierdoor schort het nog wel eens aan de juiste kennis, waardoor een foutje al snel gemaakt is. Gelukkig biedt de digitale wereld veel. En dan met name antwoorden. Dat is handig, want zeker als het grote zaken betreft kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken. Energie zakelijk zzp is hier zeker één van. Want waar let je nu op als je een zakelijk energiecontract afsluit? Is het misschien het overwegen waard om een zakelijk contract op je privéadres af te sluiten? En hoe gaat dat in zijn werk? In dit artikel vind je alles wat je moet weten als je als zzp’er zakelijke energie wilt afsluiten!

Is zakelijke energie écht goedkoper?

Ten eerste natuurlijk het antwoord op die ene belangrijke vraag. Want is zakelijke energie nu eigenlijk écht goedkoper dan wanneer je gewoon van particuliere energie gebruik maakt op je privéadres?

Hier is helaas ook geen eenduidig antwoord op te geven. De belangrijkste reden om voor zakelijke energie te kiezen is dat je als ondernemer een gunstigere prijs kunt afspreken met de energieleverancier. Maar dit is enkel aantrekkelijk voor de leverancier wanneer jij veel energie afneemt. Voor een klein thuiskantoor zal een energieleverancier dan ook weinig aan de prijs willen doen, terwijl een grootzakelijk verbruiker van veel meer voordelen kan profiteren.

Om erachter te komen of energie zakelijk zzp ook daadwerkelijk iets voor jou is, is het belangrijk om eerst te achterhalen of er voldoende fiscale voordelen zijn. Wees je daarnaast ook bewust dat de service bij zakelijke energie vaak anders is dan bij particuliere energie. Een leverancier zal weten dat je als ondernemer niet te lang zonder energie kunt zitten. Daardoor is service van groot belang en werkt deze dan ook persoonlijker en efficiënter dan je van particuliere energie gewend bent.

Kun je altijd kiezen voor een zakelijke energieovereenkomst?

Maar wat nou als je als ondernemer met een klein thuiskantoor ook een zakelijke energieovereenkomst wilt afsluiten? Is dit dan mogelijk.

Jazeker, bij iedere leverancier kun je zelf kiezen voor een particuliere- of zakelijke energieovereenkomst. De keus is aan jou. Het maakt hierbij vrij weinig uit hoeveel energie je verbruikt. Wel kan een groter energieverbruik soms bijdragen aan het bedingen van een lagere prijs. Daarom is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Hier komt ook nog eens bij kijken dat niet iedere kleine ondernemer even veel energie verbruikt. Wanneer je enkel van een laptop gebruik maakt, zal het extra energie wat je verbruikt minimaal zijn. Wanneer je echter ook stroom vretende apparaten zoals een oven of koelinstallatie gebruikt, dan zal dit direct een geheel ander energieplaatje opleveren dan bij een gewone particulier.

Energiekosten aftrekken

Als zzp’er is het mogelijk om de energiekosten en de btw van deze kosten af te trekken bij de Belastingdienst. Dit kan echter niet altijd. Jouw bedrijf moet dan aan enkele voorwaarden voldoen. Op dit gebied worden nog wel eens aanpassingen gemaakt, daarom is het verstandig om eerst te overleggen met een boekhouder of accountant voordat je dit bij de Belastingdienst kenbaar maakt. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Ook interessant