Huidige Langste Man Op Aarde

Een gemiddeld lang mens moet er telkens mee dealen dat hij.zij constant de kans loopt om het hoofd te stoten. Bij het instappen in een auto, iets pakken uit een kastje en ga zo maar door. Maar als je echt heel lang bent, dan komen er een hoop meer moeilijkheden bij kijken. De langste man ter wereld is namelijk meer dan 2,5 meter lang. Zijn naam? Sultan Kösen.

Sultan Kösen is een Turks-Koerdische boer en volgens het Guinness Book of Records is hij op dit moment de langste man op aarde (levend). Zijn exacte lengte is 2 meter en 51 centimeter.

Voordelen

Waarom Sultan blij is met zijn lengte? Hij vindt het praktisch dat hij zijn familie kan helpen met klusjes en makkelijk een lamp kan vervangen of gordijnen kan ophangen.

De nadelen

Zo lang zijn zoals Sultan is niet alleen best onpraktisch, het is ook best gevaarlijk voor zijn gezondheid. Hij kan bijvoorbeeld niet normaal lopen, maar heeft altijd krukken nodig om zich te kunnen voortbewegen. Hij heeft door zijn lengte ook geen opleiding kunnen afronden. Daarnaast kan hij nooit passende kleding vinden of normale schoenen (hij heeft maat 62!). Ook in normale auto’s past hij niet: hij moet speciale auto’s met een verhoogd dak.

Hij heeft een speciale behandeling gekregen van de Universiteit van Virginia waarin werd getracht om zijn groeihormonen te remmen. Dit was succesvol: het resulteerde erin dat zijn groei steeds meer werd geremd.

Op 13 november 2014 heeft Sultan de kleinste levende man op aarde ontmoet, Chandra Bahadur Dangi. Deze man is slechts 57 centimeter lang.

Ook interessant