Waar moet je opletten als je stroom vergelijkt?

Je zult het vast in je portemonnee gemerkt hebben, want bijna alles is duurder geworden. Ook de energiemarkt staat op zijn kop. Voor iedereen is de energieprijs gestegen. Maar voornamelijk voor alleenstaanden zijn de energieprijzen het meest zijn gestegen. Uit cijfers blijkt dat de energieprijzen voor alleenstaanden gemiddeld 38% hoger te zijn. Maar ook voor gezinnen zijn de energieprijzen gestegen, namelijk met gemiddeld 33%. Men maakt zich zorgen om deze stijgingen, omdat veel mensen nu niet hun energierekening meer kunnen betalen. Door de onvoorspelbaarheid van internationale ontwikkelingen op het moment, durven energiebedrijven nauwelijks nog langetermijncontracten af te sluiten. Hierdoor kun je als consument bij een aflopend contract alleen nog maar een variabel tarief kiezen en daarvoor gelden hoge prijzen. Merk je ook dat jouw stroom duurder is geworden? En ben je benieuwd of het misschien bij een andere leverancier goedkoper is? Wij geven je enkele tips waar je op moet letten als je stroom vergelijkt.

Groen of grijs

Er zijn enkele aspecten waar je goed rekening mee moet houden als je stroom wilt vergelijken. Stroom vergelijken doe je waarschijnlijk niet vaak. Daarom is het verstandig om je eerst af te vragen voor welk type stroom je wilt gaan. Wil je liever grijze of groene stroom? Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij het opwekken van grijze stroom wordt er CO2 uitgestoten. Hierdoor is het niet duurzaam en slecht voor het milieu. Bovendien raakt de bron van fossiele brandstoffen uitgeput. Hierdoor zal ook de prijs van grijze stroom stijgen in de nabije toekomst. Groene stroom wordt opgewekt door schone energie. Denk hierbij aan zonne-energie, windenergie en waterenergie. De voorraad van deze bronnen zijn, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, eindeloos. 

De stroomprijs en het contract

Als je eruit bent voor welk type stroom je gaat, kun je de stroomprijs en het contract vergelijken tussen de verschillende leveranciers. Je kunt bijvoorbeeld goed opletten wat er nou precies allemaal bij inbegrepen is in de stroomprijs. Bovendien is het goed om niet alleen de prijs van nu te vergelijken, maar ook de prijs op een later moment. Omdat bijvoorbeeld de bron van fossiele brandstoffen uitgeput raakt, zullen deze prijzen stijgen. Ook is het goed om het type contract te vergelijken. Is het een vast of variabel contract waar je geïnteresseerd in bent? Met een variabel contract kunnen je variabele leveringskosten veranderen. Als je geïnteresseerd bent in een vast contract, dan wordt de prijs per kWh onveranderd gedurende je hele contract periode. Let hierbij wel op dat netbeheerkosten en belastingen wel kunnen stijgen! Het is ook belangrijk om je af te vragen of je gedurende de dag dezelfde prijs moet betalen voor je stroom of niet. Bij sommige leveranciers heb je te maken met een daltarief en een hoger normaaltarief. Het tarief in de daluren is goedkoper als je stroom bijvoorbeeld in de latere avonduren gebruikt of in het weekend. Bij een andere leverancier heb je wel een vast tarief gedurende de hele dag. Vraag jezelf dus goed af op welk tijdstip jij graag elektriciteit wilt consumeren!

Ook interessant