Top 10 gezondste voedsel ter wereld

De gezondste producten op aarde vind je gewoon in de supermarkt of in het park. Dit zijn de tien gezondste voedingsmiddelen op aarde:

1. Waterkers

Waterkers is één van de meest voedzame producten op aarde. Je koopt deze slasoort in kleine zakjes in de supermarkt, hoewel je hem ook zelf kunt kweken. De groente is best prijzig, maar je hebt er slechts weinig van nodig om een grote hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vooral vitamine K is goed vertegenwoordigd in waterkers. Ook bevat het plantje een indrukwekkende hoeveelheid vitamine A, naast behoorlijk wat vitamine C en ijzer. Ook andere vitamines en mineralen vind je in dit kleine plantje. Voeg het toe aan een salade voor een gezondheidsboost met een lekkere nootachtige smaak.

2. Zalm

Zalm zit vol eiwitten en visolie, die beide verzadigend werken. Daardoor heb je lange tijd geen trek als je een portie zalm hebt gegeten. Zalm bevat van alle vissoorten de grootste hoeveelheid vet, waarbij wilde zalm de kroon spant.

De gezonde omega 3-vetzuren in visolie ondersteunen de gezondheid van ons hart en ons brein. Ook dragen ze bij aan de vermindering van buikvet. Daarmee is zalm één van de beste voedingsmiddelen om vaker op het menu te zetten.

3. Knoflook

Wist je dat knoflook goed is voor het cholesterol en de bloeddruk? Vooral verse knoflook is erg gezond. Voeg gesnipperde knoflook toe aan salades of maakt er een lekkere saus van.

4. Vlierbessen

Misschien zijn ze niet in de supermarkt te vinden, maar zeker in struiken langs de weg en in parken. Vlierbessen bevatten vitamine C en een stofje dat nog krachtiger werkt voor de weerstand. Zorg dat je vlierbessensap in huis hebt als de winter zijn intrede doet.

5. Paranoten

Walnoten zijn gezond, maar paranoten spannen de kroon als het om het mineraal selenium gaat. Je hebt slechts drie tot vijf paranoten per dag nodig om voldoende van dit mineraal binnen te krijgen.

Selenium is onder andere belangrijk voor de schildklier, de rode bloedlichaampjes en de lichaamscellen. Ook helpt het om het effect van schadelijke zware metalen tegen te gaan.

6. Bosvruchten

Bosvruchten, zoals bosbessen, aardbeien en frambozen, zijn erg gezond. Ze bevatten weinig koolhydraten, maar juist veel vezels. Ook vind je in deze kleine vruchtjes een indrukwekkende hoeveelheid vitamine C en andere gezonde stoffen. Strooi ze over je yoghurt of eet ze zó uit je hand om je gezondheid te bevorderen.

7. Granaatappel

Granaatappels hebben tal van voordelen voor onze gezondheid. Zo beschermen de antioxidanten in deze vrucht onze cellen. Ook onze bloedvaten, bloeddruk en cholesterol profiteren van het beschermende effect van granaatappel. De vrucht heeft zelfs een positief effect op ons brein en een verlichtend effect op aangedane gewrichten.

8. Citroen

Citroen is ook zo’n krachtpatser als het om je gezondheid gaat. Vooral je lever en darmen hebben baat bij deze zure vrucht. Niet alleen het sap is gezond, maar de schil ook. Als je biologische citroenen koopt, rasp de schil er dan af en verwerk deze in een smoothie of salade.

9. Bieten

Bieten hebben niet alleen een prachtige rode kleur. Ze zijn ook erg gezond. Zo ondersteunen bietjes de gezondheid van ons brein en onze bloeddruk. Ze zouden ook bijdragen aan je sportprestaties. Alle reden dus om vaker bietjes te eten. Ze zijn heerlijk in een salade, dus probeer het eens.

10. Cacao

Cacao, en dan met name de rauwe variant, bevat meer antioxidanten dan de meeste fruitsoorten. Antioxidanten ondersteunen onze algehele gezondheid doordat ze schadelijke vrije radicalen afvangen. Dat maakt deze lekkernij een goede keuze als je iets lekkers én gezonds in huis wil halen.

Het betekent natuurlijk niet dat het gezond is om een hele chocolareep naar binnen te werken. Slechts één of twee stukjes donkere chocola met minimaal 85 procent cacao volstaan om van de voordelen van dit superfood te profiteren.

 

Ook interessant