Voor wie is een zakelijk mobiel abonnement bedoeld?

Last Updated on: 15th november 2022, 03:56 pm

Waar zouden we zijn zonder smartphone? In onze huidige digitale samenleving staan we 24/7 met elkaar in contact. Al dan niet met onze telefoons. Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor ondernemers. Voor hen is bereikbaar zijn alleen nog een tikkeltje belangrijker. Hiermee valt of staat het succes van het bedrijf. Als ondernemer heb je keuze uit zowel een particulier mobiel abonnement als zakelijk mobiel bellen. Maar voor wie is een samsung zakelijk mobiel abonnement bedoeld? En wat levert het op?

Het verschil tussen zakelijk en privé

Zakelijk mobiel bellen is bedoeld voor ondernemers. Dit geldt voor zowel mkb’ers als zelfstandigen. Als je doordeweeks vooral zakelijk veel telefoontjes pleegt, kan het betekenen dat je andere behoeftes hebt dan bij een particulier abonnement. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om naast een privételefoon ook een zakelijke telefoon aan te schaffen. Inclusief een zakelijk abonnement.

Het verschil tussen deze twee is dat je de kosten tijdens de aangiftebelasting mag aftrekken van de winst uit je onderneming. Op die manier ben je minder geld kwijt aan het abonnement. Bovendien hebben zakelijke abonnement vaak ook nog andere extra voordelen. Denk bijvoorbeeld aan extra hulp indien er iets misgaat met de verbinding. Op die manier blijf je altijd bereikbaar voor je klanten.

Kun je ook zakelijk bellen met een privé telefoon?

Het is heel vanzelfsprekend om een zakelijke telefoon te gebruiken, maar is het eigenlijk ook mogelijk om zakelijk te bellen met een privé telefoon. In theorie moet dit gewoon kunnen. Ook wanneer je een privé abonnement hebt, mag je namelijk van deze aftrekposten gebruikmaken. Toch zitten hier wel een aantal haken en ogen aan.

Gebruik jij je telefoon zowel zakelijk als privé? Dan zal je precies moeten berekenen hoeveel kosten je in werkelijkheid mag aftrekken. Het gaat hierbij niet om de volledige factuur omdat je de telefoon ook privé gebruikt. De kosten en btw voor het privégebruik zijn altijd voor eigen rekening. Natuurlijk is het heel lastig inschatten hoeveel dit dan precies kost. Daarom mag het bedrag ook een schatting zijn. Je hoeft je verbruik dus niet nauwkeurig bij te houden. Hou er wel rekening mee dat de Belastingdienst wel om een specificatie mag vragen. Daarom zal je wel een reële schatting moeten doen om je te kunnen verantwoorden als hier toch vragen naar komen.

Doordat je je verbruik goed in de gaten moet houden, kost dit dus ook een stuk meer tijd als je je administratie tot in de puntjes wilt bijhouden. Een apart toestel met abonnement is daarom een stuk overzichtelijker. Zo zie je precies wat je elke maand zakelijk uitgeeft. Daarnaast staan op de factuur ook de telefoonkosten exclusief btw weergegeven. Zo bespaar je jezelf dus een heleboel administratieve rompslomp.

Tot slot kan een apart toestel ook nog eens helpen om privé en zakelijk beter te scheiden. Ben je klaar met werken? Dan zet je je toestel uit. Zo voorkom je dat je in je privétijd met het werk bezig blijft. 

Ook interessant