Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

In de zoektocht als startend bedrijf wordt je met veel verschillende termen om de oren gegooid. Je duikt helemaal in je vakgebied, maar krijgt ook te maken met termen over huisvesting, personeel en online marketing. Bij die laatste zullen de termen SEO en SEA geen onbekenden zijn, maar de betekenis misschien nog wel. Want, waarin verschillen de twee van elkaar?

SEO (Zoekmachine Optimalisatie)

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Deze dienst is een gigantische dienst die op veel verschillende manieren wordt uitgevoerd, maar het doel is bij allemaal hetzelfde: door middel van slimme aanpassingen je website beter laten scoren in zoekmachines, voornamelijk Google. Zoals we zeiden zijn er verschillende manieren om dit te doen. We benoemen er een paar:

  • Technische handelingen zoals zorgen voor een betere laadsnelheid
  • Teksten herschrijven waardoor zoekwoorden er beter in terugkomen
  • Een heldere structuur aanbrengen in je menu, waardoor je een bezoeker beter navigeert
  • En nog veel meer!

Het grote voordeel aan SEO is dat alle handelingen in principe gratis uit te voeren zijn, waardoor je met een beetje creativiteit vaak al erg ver komt. Toch is het behalen van de nummer één positie vaak lastig, omdat er tegenwoordig veel marketeers gespecialiseerd zijn in deze specifieke dienst.

SEA (Zoekmachine Adverteren)

SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. In principe is het doel van deze dienst hetzelfde, alleen wordt het op een compleet andere manier uitgevoerd. Via SEA probeer je ook bovenin de zoekresultaten van Google te komen, alleen doe je het nu aan de hand van advertenties. Dit kan op verschillende manieren worden ingevoerd, maar de sleutel naar succes is een focus op de juiste zoekwoorden en een advertentie die aantrekkelijk voor het oog is. Het fijne aan zoekmachine adverteren is dat resultaat gegarandeerd is, maar aan de andere kant ben je wel verplicht om te betalen wil je hier gebruik van maken.

Wat moet ik doen: SEO of SEA?

Misschien krijg je gelijk de indruk dat je de keuze tussen SEO en SEA moet maken, maar in de werkelijkheid is dit niet het geval. De twee diensten kunnen namelijk uitstekend naast elkaar bestaan: ze vullen elkaar perfect aan. Om dit succesvol plaats te doen vinden, is het geen verkeerd plan om met Traffic Today in zee te gaan. Zij weten alles van SEO, SEA en elke andere online marketingdienst en helpen je graag om dit ook voor jou in te zetten. Neem een kijkje op hun website en ervaar het zelf! 

Ook interessant