Dit is het wereldrecord dobbelstenen stapelen: een Nederlander heeft de titel

In het Guinness Book of World Records staan soms zúlke bizarre wereldrecords vermeld dat het niet gek is als jeje afvraagt hoe iemand het óóit heeft bedacht om aan die wereldrecordpoging te beginnnen. Zo is er dice stacking – we zijn niet verbaasd als je er nog nooit van hebt gehoord – waarbij er dobbelstenen worden gestapeld op een zo snel mogelijke manier. Dit wereldrecord staat momenteel op naam van een Nederlander! Benieuwd wat dice stacking precies inhoudt, wie de Nederlandse recordhouder is en wat zijn verhaal is? Wij praten je bij.

Wat is dice stacking?

Dice stacking is iets anders dan met zoveel mogelijk dobbelstenen een zo hoog mogelijke toren bouwen. Dice stacking is het stapelen van vier dobbelstenen op elkaar. Dit kleine torentje wordt vervolgens op een spijker geplaatst, die in hout is geslagen. Dit record stond jarenlang nog niet op de naam van Wijkhuisen, de Nederlander die momenteel recordhouder is. Om het wereldrecord te verbreken zou hij vier keer of meer zo’n torentje dobbelstenen op een spijker moeten plaatsen om het wereldrecord te kunnen verbeteren. Dat is uiteindelijk gelukt!

Jeffrey Wijkhuisen

Jeffrey Wijkhuisen is een goochelaar afkomstig uit Etten-Leur, en is (zoals je misschien al zou verwachten) heel handig met dobbelstenen. Bij de wereldrecordpoging had Jeffrey dus vier gestapelde torentjes of meer nodig om de wereldrecordhouder te worden, maar is het hem zelfs gelukt om zes torentjes te stapelen, binnen een minuut! De beelden van het wereld record dice stacking zijn nog steeds te bewonderen bij omroep brabant.

Wedden dat ik het kan

Je zou Jeffrey Wijkhuisen ook kunnen kennen van het SBS6-programma ‘Wedden dat ik het kan’. Zijn weddenschap was toen dat hij in 2,5 minuut zes torentjes zou kunnen bouwen op spijkerkoppen. Uiteindelijk redde hij het zelfs om maar liefst acht torentjes te bouwen binnen de vooraf vastgestelde tijd. Toen had hij dus al een record op zijn naam staan, maar om het wereldrecord te kunnen verbeteren moest hij zes torentjes kunnen stapelen binnen een minuut.

person holding polygonal die

Hoe is het nu met…?

Het wereldrecord dice stacking is voor Jeffrey inmiddels al een paar jaar geleden, het vond namelijk plaats in 2015. Hoewel Jeffrey vast ook nog wel eens dobbelstenen stapelt, houdt hij zich momenteel voornamelijk bezig met entertainment voor kinderen. Zo verzorgde hij entertainment op scholen, maar ook op kinderfeestjes. Tegenwoordig is Jeffrey ook te bewonderen op Youtube, samen met zijn broer Melvin. Ze heten daar samen Bobo de Feestbeer. Helaas heeft Jeffrey aangegeven dat ze daar binnenkort mee zullen stoppen. Inmiddels zijn er op het Youtube kanaal meer dan honderd verschillende video’s te vinden en heeft Jeffrey aangegeven dat het niet makkelijk is om telkens iets nieuws te verzinnen.

Dice games

Zelf ook plotseling kriebels om spellen met dobbelstenen te spelen? In veel online casino’s kun je verschillende dice games vinden, die allemaal op hun eigen manier een spelelement aan dobbelstenen toevoegen.

 

 

Ook interessant