Hier moet je opletten bij het kopen van een motorhelm 

Als jij voor het eerst een motorhelm gaat passen, dan kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je niet zomaar voor de mooiste kunt kiezen. Een motorhelm is natuurlijk niet alleen voor de stoere look op je motor of je scooter, maar het zorgt ook voor veiligheid. Daarom moet je op een aantal zaken letten wanneer je een motorhelm gaat kopen en wij vertellen jou welke dat zijn! 

Je kan op veel plekken motorhelmen kopen, maar toch is het goed dat jezelf ook bent ingelezen wanneer je er eentje gaat kopen. Want een motorhelm is niet hetzelfde als een fietshelm of een helm voor tijdens het skiën. Het is een apart soort motorhelm dat speciaal is gemaakt voor mensen die op een motor gaan rijden. Je maakt dan zoveel snelheid dat je – in geval van een ongeluk – goed beschermd moet zijn. Een motorhelm is een belangrijk onderdeel van de outfit, net zoals het motorpak. De schoenen en de handschoenen maken de outfit af. Dit alles zorgt ervoor dat de impact zo minimaal mogelijk wordt gemaakt wanneer je een ongeluk hebt. Een goede helm kan het verschil maken tussen leven en dood. Belangrijk om dus een goed exemplaar aan te schaffen! 

Er zijn verschillende soorten helmen. Denk bijvoorbeeld aan een jethelm, integraalhelm of een systeemhelm. Voor de veiligheid kun je het beste kiezen voor een integraalhelm. Deze helm is namelijk helemaal afgesloten. 

Pasvorm, materiaal en vizier 

We hadden het net al even over uiterlijk en hoewel we begrijpen dat jij er mooi uit wilt zien op de motor, is dat het laatste punt waarop je een motorhelm moet uitkiezen. Allereerst zijn de pasvorm, het materiaal en het vizier belangrijke punten waar je op moet letten. De pasvorm is bijvoorbeeld erg belangrijk omdat een helm alleen goed werkt als de pasvorm perfect is. Niet te groot en zeker niet te klein. Daarnaast kun je ook uit verschillende materialen kiezen. Denk aan fiberglas, koolstofvezel en polycarbonaat. Het verschil zit ‘m in hier het meest in gewicht en de duurzaamheid van een helm. Ook is het ene materiaal duurder dan het andere materiaal. 

Als laatste is het erg belangrijk dat je goed kunt kijken. En dat het vizier van de motorhelm goed meebeweegt. Tijdens het rijden kan je bijvoorbeeld ineens de zon in je gezicht krijgen. Dan wil je wel gemakkelijk het vizier kunnen verwisselen en de zonbescherming erop zetten. 

Tweedehands en veiligheidsnormen

Als laatste willen we nog tegen je zeggen: koop nooit een tweedehands helm. Een motorhelm is prijzig, maar als je ‘ie nieuw is weet je zeker dat er nog niets mee is gebeurd. Op het moment dat een motorhelm al een keer een klap heeft gemaakt op het asfalt is een helm niet meer zo veilig. En omdat je nooit zeker weet wat iemand tweedehands verkoopt raden we je aan om altijd te investeren in een nieuwe motorhelm. Daarnaast moest ook goede motorhelm voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen, denk aan ECE 22.05 of DOT.

Ook interessant