Hoe zuinig is TL verlichting?

Anno 2022 zijn we veel bezig met duurzaamheid. Hoe lang kan iets meegaan, hoe groen is het, is het recyclebaar? Ook verlichting is een punt van discussie. Gloeilampen kunnen bijvoorbeeld best wat verbranden, terwijl LED verlichting dan weer relatief zuinig is. In dit artikel hebben we het over TL led-verlichting en hoe duurzaam dit is. Benieuwd? Lees gauw verder!

Traditionele tl verlichting

Als je gebruik maakt van oudere TL verlichting, dan is dit een stuk minder zuinig dan wanneer je kiest voor TL led-verlichting. Zo is TL led-verlichting wel twee keer zo zuinig. Het verbruikt zo’n 50% minder energie. Een voorbeeld: een gemiddelde tl buis van 150 centimeter heeft 58 Watt, terwijl een tl led buis slechts 23 Watt nodig heeft om dezelfde mate van licht te kunnen genereren. Je hebt dus een stuk minder nodig voor hetzelfde effect.

Levensduur

Naast dat led tl verlichting minder energie verbruikt, kan hij ook langer meegaan. De levensduur van led tl buizen is namelijk een stuk langer. Traditionele TL buizen kunnen bijvoorbeeld ongeveer 10.000 uur meegaan, maar led TL buizen kunnen het wel vijf (!) keer zo lang volhouden. Zij kunnen 50.000 uur meegaan. Dat is echt enorm lang, zeker als je bedenkt dat een gloeilamp bijvoorbeeld maar 1.000 uur kan meegaan. Omdat ze langer meegaan hoef je dus ook minder vaak tussendoor de lamp te vervangen, wat scheelt in vervangingskosten.

Kwik

Kwik is een giftige stof voor mensen, maar in traditionele tl buizen wordt het gebruikt. Dat maakt ook dat het niet gezond is om de lucht uit tl-buizen in te ademen en mede hierdoor horen tl buizen bij het chemische afval. Bij TL led verlichting wordt geen kwik gebruikt en dat maakt ze dan ook beter voor je eigen gezondheid. Nóg een voordeel van TL led verlichting, dus!

Verspreid licht

Als je goed kijkt naar tl verlichting, dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat het licht niet gelijk verdeeld is. De verlichting kan soms wat flikkeren en op bepaalde punten sterker geconcentreerd zijn dan op andere punten. Bij TL led verlichting heb je hier geen last van; dat is altijd gelijk verdeeld. Het geeft dus ook esthetisch mooier licht en flikkert niet.

Ook interessant