Heetste Peper Ter Wereld

Houd je wel van een beetje pittig eten? Dan kun je het best in Azië terecht. Daar koken ze meer met pitige pepers dan wij in Nederland doen. Maar de heetste peper ter wereld, die kan vrijwel niemand door zijn keel krijgen zonder in huilen uit te barsten.

Scovilleschaal

Hoe scherp of pittig pepers zijn wordt gemeten op de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville. Dit wordt berekend door de concentratie van capsaïcine en aanverwante stoffen. Ter vergelijking: nederlanders ervaren ‘pittig’ rond de 500-1.000 Scoville-eenheden. De gemiddelde sambal scoort 2.000 op de schaal van Scoville.

De heetste peper ter wereld

Een Jalapeñopeper kan variëren tot de 2.500 en 8.000 Scoville eenheden, maar de állereheetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, die een gemiddeld Scoville waarde heeft van 1.569.300. Op zijn maximale pittigheid scoort hij zelfs 2.200.000. Het is echt niet aan te raden om deze peper te verwerken in je eten, want de kans dat het nog ‘aangenaam’ pittig is, is nihil.

Wat er met je lichaam kan gebeuren? Je gaat zweten, huilen en veel mensen geven ook over, maar voornamelijk heb je een ernstige pijnreactie, omdat de hete peper zo brand in je lichaam. In principe zou het eten niet levensbedreigend moeten zijn, maar toch zijn er meerdere mensen overleden aan het eten van de Caroline Reaper. Het kan namelijk de vloedvaten in de hersenen verstoppen, waardoor een beroerte of hersenbloeding zou kunnen ontstaan. Op Youtube zijn veel video’s te vinden van mensen die een Carolina Reaper proberen te eten. Houd je van leedvermaak, dan is dat echt wat voor jou.

 

Ook interessant