In welke landen mag je een aap als huisdier

In welke landen mag je een aap als huisdier?

Last Updated on: 31st mei 2024, 10:14 am

Er zijn vele verschillende dieren die je als een huisdier kan houden. Zo zijn apen misschien niet het eerste huisdier waar je aan denkt, maar apen worden zeker als huisdier gehouden. Daarom is de vraag als snel in welke landen mag je een aap als huisdier erg accuraat.

Het ene land is met dit soort regels een heel stuk strenger dan het andere land. Daarom zijn wij voor je op onderzoek uit gegaan naar alle mogelijkheden binnen Nederland, maar ook in welke landen je op dit moment nog wel een aapje mag hebben.

Apen als huisdier in Nederland

In Nederland is het verboden om een aap als huisdier te hebben alsook veel andere zoogdiersoorten.

Geen enkele apensoort mag je in Nederland in je huis houden. Als je dit wel doet, is de kans vrij groot dat het aapje in beslag wordt genomen. Dan ben je het aapje dus kwijt en je krijgt hem ook niet meer terug.

De reden hiervoor is dat de apen onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen, helemaal als ze ouder worden. Het is dan ook altijd af te raden om een aapje als huisdier te nemen. Het is beter om voor een hond of voor een kat te gaan. In Nederland is het illegaal om een aapje als huisdier te houden.

In welke landen mag je een aap als huisdier?

Er zijn nog wel landen waar je een aap als huisdier kunt houden. Niet alle landen hebben hier strenge regels voor en daarnaast wordt het in sommige landen ook gedoogd om een aapje in huis te nemen. Natuurlijk is het nooit aan te raden, maar het kan in sommige landen wel.

In vele landen zijn er wel al regels opgesteld voor verschillende huisdieren, maar hier houdt ook zeker niet iedereen zich aan. Ook in Nederland worden er soms nog huisdieren gehouden, terwijl dit allang niet meer mag.

Europese landen waar je nog een app als huisdier mag hebben

Er zijn enkele Europese landen waar je nog een aapje als huisdier kunt houden. Meestal zijn de landen niet duidelijk over de regels die ze hiervoor opstellen. Zo is Duitsland één van de landen waarbij de regels erg vaag zijn, waardoor je in principe wel een aapje in huis zou mogen houden.

Ierland is een ander land waarbij het vrij duidelijk is dat je er nog vele verschillende dieren als huisdier mag houden. Zo ook een aapje. Ook Kroatië en Cyprus zijn hier makkelijker in. Vele landen zijn erg vaag over hun regelgeving, waardoor het onduidelijk is of het nu wel of niet mag.

Ook in de volgende landen in Europa mag je een app als huisdier hebben;

 • Verenigd Koninkrijk: Je mag een huisdier hebben, maar een Dangerous Wild Animals Act-licentie is vereist. Er gelden strikte voorwaarden voor huisvesting en verzorging.
 • Tsjechië: Het is mogelijk om een aap als huisdier te houden, maar er zijn strikte regels en vergunningen nodig. De houder moet voldoen aan specifieke eisen voor het welzijn van de dieren.
 • Estland: In Estland is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een aap als huisdier te houden. Ook hier zijn vergunningen en specifieke zorgvereisten van toepassing.
 • Hongarije: Het is mogelijk om een aap als huisdier te houden, maar er zijn strikte regels en voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Vergunningen zijn noodzakelijk.

Regels in de Europa

De regels binnen Europa zijn ook allemaal vrij vaag. De meeste regels voor huisdieren gelden voor het feit als je met dieren reist. Als je zelf een huisdier binnen Europa hebt, wordt hier binnen het land regels voor opgesteld. Zo is dit binnen Nederland en België een heel stuk strenger dan in andere landen.

Tijdens het reizen mag je bijvoorbeeld niet zomaar dieren mee over de grens nemen, omdat dit ook ziektes kan verspreiden. In welke landen mag je een aap als huisdier en dus mag je er ook mee reizen? Meestal mag je geen dieren mee nemen als je gaat reizen.

Landen buiten Europa waar je een aap als huisdier mag hebben

We hebben ook even buiten Europa rondgesnuffeld. Er zijn veel landen buiten de EU waar je een aap in huis mag hebben. In de meeste landen gelden daar wel strenge regels voor waar je aan moet voldoen.

 • Verenigde Staten (in bepaalde staten)
 • Canada (in bepaalde provincies)
 • Mexico
 • Japan
 • Thailand
 • Indonesië
 • Maleisië
 • Rusland
 • Zuid-Afrika
 • Pakistan
 • Egypte
 • Nigeria
 • Filipijnen

Waarom zijn apen vaak verboden als huisdier?

Er zijn verschillende redenen waarom apen verboden zijn om als huisdier te houden. Zo kunnen apen zeer onvoorspelbaar gedrag hebben. Daarnaast is het gewoonweg zielig om een aapje in een huis op te sluiten. Apen hebben veel meer ruimte nodig dan een gewoon huis waar wij in wonen.

Vaak vindt er ook veel dierenleed plaats wanneer mensen bepaald soort huisdieren in huis hebben. Het is in Nederland verboden om een aapje in huis te hebben en dit is natuurlijk niet voor niets besloten. Deze dieren horen in het wild of in een goede opvang.

Illegale handel in apen

De handel in apen is al een hele lange tijd echt streng verboden. Toch wordt er nog steeds erg veel gehandeld in apen. Via het ondergrondse circuit worden de aapjes verhandeld. Soms komen de apen goed terecht, maar in vele gevallen komt er ontzettend veel dierenleed bij kijken. Helaas is de illegale handel nog steeds actief.

Ook binnen Nederland worden er nog vele verschillende apen verhandeld, terwijl dit natuurlijk altijd illegaal is. Het is van groot belang dat je dit meldt bij de politie of dierenbescherming wanneer je weet dat iemand hier in handelt. Dit is namelijk ten strengste verboden.

Zelf een aap als huisdier nemen

Uiteraard kan het zijn dat je erover nadenkt om zelf een aapje als huisdier te nemen. Dit raden wij altijd af. Het is namelijk niet alleen zielig voor het aapje, maar ook nog eens zeer onveilig voor jezelf. De apen kunnen namelijk onverwachts uit de hoek komen, waardoor jij misschien niet weet wat je ermee aan moet.

We adviseren altijd om gewoon naar een opvang of dierentuin toe te gaan als je een aapje wilt bekijken. Op die manier zorg je ervoor dat het aapje een goed leven heeft en jij er toch naar kan kijken. Een aapje als huisdier nemen is nooit een goed idee.

Ook interessant