Moeder met de meeste kinderen

Last Updated on: 10th september 2019, 06:26 pm

De meeste gezinnen in Nederland baren gemiddeld ongeveer 2 kinderen. Veel ouders zeggen daar hun handen al meer dan vol aan te hebben. Toch zijn er mensen met meer kinderen. Maar ook mensen met véél meer kinderen. De vrouw met de meeste kinderen ter wereld heeft er namelijk 69 (!) gebaard. Bizar, toch? Dit is haar verhaal.

Volgens het Guinness Book of Records heette deze vrouw Valentina Vassilyev, en leefde ze in de 18e eeuw, in Rusland. Ze was getrouwd met een landarbeider. Er is niet heel veel over haar bekend, zo weten we bijvoorbeeld niet wanneer ze geboren is, of wat het leeftijdsverschil tussen het jonge en het oudste kind geweest is.

Of mevrouw Vassilyev dan ook 69 keer bevallen is? Nee, dat niet. Ze heeft 27 zwangerschappen gehad, tussen 1725 en 1765. Uit al die zwangerschappen zijn 16 tweelingen gekomen, 7 drielingen en 4 vierlingen. Jup, dat betekent dat ze nooit een bevalling heeft gehad waarin ze één kind baarde! Van de 69 kinderen zijn er helaas twee overleden.

De vader van alle kinderen, Feodor Vassilyev, had naast kinderen bij Valentina ook kinderen bij zijn tweede vrouw. Ook dat was raak: hij kreeg bij zijn nieuwe vrouw zes tweelingen en drie drielingen. In totaal heeft hij dus 87 kinderen op de wereld gezet. De aandacht tussen al die kinderen verdelen zal vast niet makkelijk geweest zijn. Hoe kook je überhaupt voor zo’n groot gezin?

Ook interessant