Wat heeft de toekomst in petto voor AI?

Elke dag evolueren technologieën die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) algoritmen. Machines en codes worden complexer. Dit komt doordat ze voortdurend de onuitputtelijke voorraad gegevens uit de digitale wereld aanboren. Sommigen waarschuwen tegen de evolutie van deze intelligente systemen. Anderen kijken er positief tegenaan. De meeste deskundigen zijn het er over eens dat deze weg naar de toekomst uitgestippeld moet worden.

AI wordt als killer robot gezien

AI kan ons helpen de wachttijden in eerste hulp kamers te verkorten. Misschien nieuwe moleculen en behandelingen voor ziekten te ontdekken. Het kan ook gebruikt worden om killer robots te maken, oorlog te voeren en dat soort dingen. Zelfs in casino NL platformen wordt deze AI gebruikt om de gewoontes van spelers te controleren en te beschermen. Zoals bij  de meeste uitvindingen zal deze op verschillende manieren gebruikt worden.

 

Hoewel de term “killer robot” beelden kan oproepen van mensachtige soldaten zoals in de Terminator film serie. Hier gaat het om gesofisticeerde, real-world wapens die kunstmatige intelligentie-algoritmen kunnen gebruiken. Hiermee wijzen ze doelen aan en meer indien nodig.

Vandaag aan de dag hebben dergelijke wapens al deze mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is de door Samsung ontwikkelde mitrailleur schildwachten. Deze worden gebruikt om de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea te bewaken.  Rusland beweert ook geautomatiseerde tanks in zijn arsenaal te hebben. Een technologie die aantoonbaar dichter bij een drone op de grond staat dan een volledig autonoom systeem.

Kunstmatige intelligentie verandert onze maatschappij enorm. Hier moeten we ook een beetje voorzichtig zijn. We moeten nadenken over de verschillende effecten van kunstmatige intelligentie op de samenleving.

Zijn er redenen om ons zorgen te maken?

Geen paniek, de robot opstand staat nog niet helemaal te gebeuren. Ook al zijn AI-algoritmen soms hoog ontwikkeld, een echt bewustzijn blijft dichter bij fictie dan bij de werkelijkheid.  Wapens die gebruik maken van AI bestaan en veranderen de militaire wereld. De grootste invloed op ons dagelijks leven zal komen van veranderingen in onze maatschappij.

 

Zullen computers bewustzijn ontwikkelen, zullen robots het overnemen, zal er uberhaupt sprake zijn van een kunstmatig bewustzijn? Anderzijds is het effect op onze samenleving, op de arbeidseconomie bijvoorbeeld, belangrijk om daarover na te denken.

Eerder een ongelooflijke potentieel om de maatschappij te helpen

Kunstmatige intelligentie heeft vooral een ongelooflijk potentieel om de maatschappij te helpen evolueren. Je kunt bijvoorbeeld een team van Mila (Montreal’s internationaal erkende onderzoeksorganisatie voor kunstmatige intelligentie) noemen. Deze zoeken hoe ze kunnen helpen met AI om de opwarming van de aarde aan te pakken. “Om methoden te bepalen om de koolstofvoetafdruk van steden of landen te verkleinen maar ook om natuurrampen te voorspellen.

 

Andere projecten, zoals dat van de McGill Universiteit, hebben humanitaire doeleinden. Zijn toepassing, Ubenwa genaamd, kan op smartphones geïnstalleerd worden. Deze helpt om asfyxie bij zuigelingen op te sporen. Dit is een dodelijk probleem voor kinderen in onderontwikkelde landen.

 

Als je nachtmerries hebt over de robot van Boston Dynamics, helpen deze initiatieven je misschien beter te slapen! We zijn zeker nog niet zover gekomen dat robot killers zomaar op straat gaan lopen.

 

Ook interessant