mom and daughter baking a cake
Photo by cottonbro on Pexels.com

Altijd de lekkerste gerechten uit de oven: hier moet je aan denken

De oven is in de meeste huishoudens absoluut onmisbaar geworden. Zeker nu we door de jaren heen steeds drukker zijn geworden. Een ovenschotel is dan de perfecte oplossing om toch nog iets voedzaams en gezonds op tafel te zetten, zonder dat dit al te veel tijd in beslag neemt. Je kan de schotel vaak in de ochtend of de avond voorbereiden, zodat deze bij thuiskomst enkel nog in de oven geschoven hoeft te worden. Appeltje eitje zou je denken. Toch gaat er nog regelmatig iets mis bij ovengerechten. Dat komt niet door het recept. De oven wordt gewoon verkeerd gebruikt.

Merk jij dat ovengerechten bij jou ook regelmatig mislukken? Dan heb je wellicht iets aan de volgende tips. Dankzij deze tips geniet jij voortaan altijd van de allerlekkerste gerechten uit de oven. Dat wordt smullen!

Oven schoonmaken

Het klinkt misschien vanzelfsprekend dat de oven ook goed gereinigd moet worden. Toch schiet dit er ook nog wel eens bij in. Logisch ook. Het deurtje kan dicht en je ziet niks meer. Na het koken en het opruimen van de vaat is de kans dan ook groot dat je dit vergeet. Hierdoor kunnen etensresten echter gaan aankoeken en ontstaat er een nare geur in de oven. Om nog maar te zwijgen over de bacteriën die bij een volgende bereiding op je eten terecht kunnen komen. Daarom is het belangrijk dat de oven na elk gebruik wordt gereinigd. Maak het jezelf makkelijk met een sterke ovenreiniger. Zo worden etensresten en ander vuil eenvoudig verwijderd. Als je dit standaard na elk gebruik doet, zal het een weinig tijdrovend klusje zijn.

Wist je dat er ook ovens zijn die zijn uitgerust met een speciale reinigingsstand? Zo reinigt de oven zichzelf na gebruik. Aan jou enkel de taak om dit nog even te controleren en bij hardnekkig vuil nog een reiniger te gebruiken. Meestal hoeft er echter niets meer gedaan te worden. Wel zo handig.

Maak gebruik van een vleesthermometer

Heb je al regelmatig meegemaakt dat een gerecht onvoldoende gegaard was? En was het eigenlijk vrijwel onmogelijk of onhandig om deze opnieuw in de oven te plaatsen? Maak dan gebruik van een speciale vleesthermometer. Deze meet de kerntemperatuur van het gerecht. Zo weet je precies of de juiste garing is bereikt. Heel handig met grote stukken vlees. In kookboeken vind je vaak eenvoudig welke kerntemperatuur de vlees moet hebben om de garing te bepalen.

Ovenschalen met verschillende formaten

Soms mislukt een gerecht ook doordat deze simpelweg in een verkeerde ovenschaal is gemaakt. Bereid je lasagne in een veel te grote ovenschaal? Dan is de kans groot dat deze niet aan alle kanten even goed gaart. Bovendien lukt het zo nauwelijks om echt mooie stukken uit de lasagne te snijden. Daarom is het zo belangrijk om ovenschalen in verschillende formaten te hebben. Zeker wanneer je vaak gerechten uit de oven eet. Dan is er altijd wel een geschikte ovenschaal voor jouw gerecht. 

Ook interessant