white and gray wooden house near grass field and trees
Photo by Pixabay on Pexels.com

Waarom is een alarmsysteem handig?

Hoewel steeds meer Nederlanders het belang van inbraakpreventie inzien, heeft nog lang niet ieder huishouden een alarmsysteem woning. Zonde, want een alarmsysteem kan veel onheil voorkomen en het is lang niet zo duur als dat veel mensen denken. Denk je erover na om er één te kopen? In deze blog vind je de belangrijkste redenen om een alarmsysteem aan te schaffen.

Vermindert de kans op inbraken

Een alarminstallatie woning verkleint de kans op inbraken aanzienlijk. Dit is zowel te danken aan de preventieve als reactieve werking van het systeem. Lichtsensoren en camera’s schrikken inbrekers bij voorbaat af en loeiende sirenes maken dat ze snel wegkomen. Een alarmsysteem kost misschien wat in de aanschaf, maar betaalt zichzelf indirect terug. Je voorkomt namelijk inbraken en de kosten die hiermee gemoeid gaan.

Vergroot het gevoel van veiligheid

De impact van een woninginbraak is enorm. Niet alleen financieel, maar ook mentaal. Gebroken ramen en kapotte meubels kunnen op korte termijn vervangen worden, maar van emotionele schade kun je lange tijd hinder ervaren. Ook kan een inbraak je gevoel van veiligheid in ernstige mate aantasten. Als volwassene is dit al heel vervelend, maar voor kinderen al helemaal. Sommige kinderen kunnen weer in hun bed gaan plassen of last krijgen van slaap- en concentratieproblemen.

Koppelbaar met andere systemen

Een alarminstallatie beschermt niet alleen tegen inbraak, maar ook tegen brand en andere potentiële gevaren in huis. Je kunt een slim alarmsysteem bijvoorbeeld koppelen aan een slimme rookmelder, maar ook aan een slimme koolmonoxidemelder. Mocht een van deze melders gevaar waarnemen, dan worden de door jou ingestelde contactpersonen gewaarschuwd via hun telefoon of een ander apparaat. Ook is het mogelijk een alarmsysteem te verbinden met een slimme deurbel. Zo kun je – ook als je niet thuis bent – zien wie er voor de deur staat als je alarmsysteem afgaat.

Geeft korting op je verzekeringspremie

Verzekeraars zijn gebaat bij een lager risico op inbraak. De meeste verzekeraars geven daarom korting op de premie van je inboedelverzekering als je een professioneel alarmsysteem aanschaft. Ga je verhuizen? Dan kun je in veel gevallen je alarmsysteem gewoon meenemen en weer installeren in je nieuwe onderkomen. Mocht de vorige eigenaar bepaalde smart home producten hebben achtergelaten (bijvoorbeeld: een camera of gordijnrails), let er dan goed op of deze compatibel zijn met je alarmsysteem. Over het algemeen werken producten van hetzelfde merk uitstekend met elkaar samen.

Ook interessant