Wat is de portretmodus + kan elke telefoon dit?

Last Updated on: 14th september 2021, 12:27 pm

Tot een paar jaar geleden werd je voor gek verklaard als je een filmpje of foto maakte met je smartphone rechtop. De landschapmodus, waarbij  je je smartphone kantelt, was dé standaard. Maar sinds we steeds meer met en onze telefoon doen en dat toch echt gemakkelijker is in portretmodus, zien we steeds content die gemaakt is om verticaal op je telefoon te gebruiken. Dat was de korte introductie van de portretmodus. Tijd om er eens wat dieper op in te gaan en te kijken of elke telefoon, en misschien wel belangrijker, elke content daarvoor geschikt is.

Waarom landschapmodus?

De landschapmodus was dus jarenlang de norm. Alleen ouderen leken met hun telefoon rechtop een foto te maken. En dat is ook wel te verklaren: toen was werken met een desktop of laptop nog de standaard, en daarin werk je in landschapmodus. Je kunt je telefoon nu eenmaal gemakkelijker kantelen om iets in horizontaal te zien, dan je grote beeldscherm.

Ook social media, zoals Facebook en Youtube, werden nog het meest gebruikt op een groot scherm, dus content daarvoor was ook zoveel mogelijk in die vorm. Maar toen kwamen daar Instagram en later Snapchat, twee social media platformen die gemaakt zijn voor je smartphone. En die smartphone houd je rechtop vast, tenminste, meestal.

En dus veranderde ook de manier waarop we foto’s en video’s maakten. Want een foto op Snapchat of in Instagram Stories in landschapmodus, dat ziet er niet uit. Portretmodus is de nieuwe norm geworden, mede omdat we de smartphone steeds vaker gebruiken als vervangen van de laptop of desktop.

Portretmodus op je smartphone

Iedere smartphone is dus geschikt voor de portretmodus. Sterker nog, het is uitgevonden voor het gebruik op je mobiel.

En je ziet nu steeds meer apps en andere content die hiervoor geoptimaliseerd wordt. Tot voor kort moest je voor het spelen van veel spelletjes je smartphone draaien zodat je deze in landschapmodus kon gebruiken. Maar steeds meer spellen worden (ook) geschikt voor portretmodus.

Ook andere makers blijven niet achter. Nu het spelen van online gokspelletjes, zoals online slots, blackjack en roulette, steeds populairder worden, zie je dat de providers van die spellen ook nadenken over hoe de beleving van die spellen ook op mobiel zo goed mogelijk is. Kon je roulette voorheen vaak alleen in landschapmodus spelen, of op een klein scherm als je je telefoon rechtop hield, nu is het eerste roulette spel in portretmodus een feit.

Responsive design

Waarom is het belangrijk dat een spel als roulette speciaal ontwikkeld wordt voor het gebruik op een smartphone in portretmodus? Tackelt een website met responsive design dat niet al? Helaas is het met spellen niet zo gemakkelijk. De verhoudingen zijn in portretmodus flink anders dan in landschapmodus, waardoor deze niet zo eenvoudig aan te passen zijn.

Een website kan dus responsive zijn, maar als een spel dat niet is, dan krijg je deze heel klein in beeld of word je gevraagd je telefoon te draaien. Dat komt de spelbeleving niet ten goede en dat wil je als spelontwikkelaar niet. Dus zullen we waarschijnlijk al snel steeds meer spellen zien die geoptimaliseerd zijn voor portretmodus.

Ook interessant