dealer consulting couple about car lease
Photo by ANTONI SHKRABA on Pexels.com

Is een leaseauto altijd de goedkoopste keuze?

Ben je in loondienst, dan kan het zomaar zijn dat je er al eens mee te maken hebt gehad of er mee te maken gaat krijgen: een leaseauto. Veel werkgevers bieden je er eentje aan als onderdeel van je beloningspakket, of als alternatief voor de reiskostenvergoeding. Lokkertjes, zo worden deze auto’s ook wel genoemd, want zeg nou zelf, bij een nieuwe baan ook een auto krijgen die je niet zelf hoeft te betalen, dat klinkt toch ook heel aanlokkelijk? Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten, zodat je zeker weet dat je er ook financieel beter op wordt.

Niks is gratis, ook een leaseauto niet

Een gratis auto, als onderdeel van je contract, dat klinkt te mooi om waar te zijn. En helaas, dat is het ook inderdaad. Niks is echt gratis, ook niet als het om een leaseauto gaat. Ten eerste is er de regeling die je werkgever je aanbiedt. Heb je geluk, dan neemt de werkgever alle kosten voor de auto voor zijn rekening, en betaalt deze ook alle brandstof. Dat is de meest luxe leaseregeling die je kunt treffen. Er zijn echter ook allerlei andere constructies mogelijk. De werkgever die slechts een deel van de leasekosten op zich neemt, je alleen de brandstof voor je zakelijke kilometers vergoedt of zelfs een lager salaris, omdat je tenslotte al een auto ‘krijgt’.

Start je bij een nieuwe baan en krijg je daarbij een leaseauto aangeboden, is het dus zaak om even goed in de voorwaarden te duiken, en te kijken of je daadwerkelijk goedkoper uit zal zijn. Vergeet daarbij ook niet om rekening te houden met de Belastingdienst. Gebruik je een leaseauto ook privé, dan zal je hier namelijk belasting over moeten betalen; de auto wordt dan tenslotte onderdeel van je salaris. Wil je de auto alleen zakelijk gebruiken en zo deze bijtelling voorkomen? Dan zal je een kilometerregistratie bij moeten houden om aan te tonen dat je er alleen zakelijk in rijdt. Zo’n rittenregistratie kun je tegenwoordig dankzij GPS vrijwel automatisch plaats laten vinden, dus veel werk hoef je daar gelukkig niet meer aan te hebben.

Zijn er ook voordelen?

Na bovenstaande gelezen te hebben klinkt een leaseauto misschien een stuk minder positief. Toch is het in veel gevallen nog steeds een goede keuze, goedkoper dan zelf een auto aanschaffen. Ten eerste zal je namelijk geen geld hoeven te lenen om een gloednieuwe auto te rijden, iets wat veel mensen normaal gesproken wel doen. Daarnaast wordt de wegenbelasting en ook de verzekering doorgaans door je werkgever geregeld, en in de leaseregeling opgenomen, waardoor je goedkoper uit bent. Ook bij schade is het fijn dat je hier zelf niet voor op hoeft te draaien. Netto komen veel mensen dus goedkoper uit als zij ervoor kiezen gebruik te maken van een leaseregeling, maar zorg ervoor dat je dit altijd even narekent voor je tot je beslissing overgaat.

Ook interessant