Zwaarste aardbeving ooit in Nederland

In principe hebben we in Nederland niet echt last van aardbevingen. Goed, met uitzondering van de provincie Groningen, die sinds de gaswinning wél regelmatig te kampen heeft met aardbevingen die zo zwaar zijn dat hun huizen er aangetast door raken en ze in sommige gevallen zelfs onder gevaarlijke omstandigheden wonen. In de rest van Nederland komt een aardbeving maar zelden voor, maar dat betekent niet dat ze er nooit zijn geweest. Benieuwd naar wat de zwaarste aardbeving ooit is geweest in ons land? Lees gauw door.

De Zwaarste Aardbeving Ooit

De zwaarste aardbeving die ons lang ooit heeft gekend vond plaats op 13 april 1992, in Roermond. Deze aardbeving had een sterkte van 5,8 op de schaal van Richter. Hoe deze aardbeving ontstaan is? Het was een compleet natuurlijke aardbeving, die ontstond door spanningsvelden in de aardkorst. Er vond een verschuiving langs de Peelrandbreuk plaats, wat de noordoostelijke begrenzing van de Roerdalslenk is.

De schaal van richter een vrij abstract fenomeen en voor veel mensen moeilijk te visualiseren. Volgens Wikipedia zijn dit de waarneembare gevolgen van een aardbeving met een sterkte van 5 t/m 5,9 op de schaal van Richter: “
Heftige trillingen, die door iedereen met schrik worden waargenomen; meubels bewegen; voorwerpen vallen om; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten; veel mensen verlaten in paniek hun huizen; over het algemeen geen sprake van levensgevaar, wel gevaar van verwondingen.” Erg heftig, dus.

De naschokken vonden plaats in een gebied van 100 kilometer, vanaf Roermond tot over de Duitse grens. Mensen in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland konden de aardbeving voelen. Bizar, toch?

Ook interessant